SIF-urile pun presiune pe Erste: Ori listaţi BCR, ori ne vindem acţiunile

Autor: Roxana Daniela Pricop 28.02.2011

Cele cinci SIF-uri, acţionare cu 30% din capitalul BCR, fac presiuni asupra acţionarului majoritar, grupul austriac Erste, pentru a lista banca, sub ameninţarea că îşi vor vinde acţiunile. SIF-urile s-au înţeles asupra unei strategii comune şi iau în calcul vânzarea participaţiilor către un fond străin de investiţii dacă preţul oferit de Erste nu le convine.



Listarea BCR, cea mai mare bancă din România, a încins spiritele între cele cinci SIF-uri, care deţin 30,12% din acţiuni, şi acţionarul majoritar Erste Bank, cu 69,4% din capital. Programată pentru octombrie 2009, listarea a fost amânată până în octombrie 2011, termen limită până la care trebui să fie începute procedurile de listare.

SIF-urile susţin că listarea le aduce posibilitatea de a-şi valorifica participaţiile istorice de câte 6% din BCR primite în 1993 şi care nu mai reprezintă o importantă resursă de dividende, în timp ce acţionarul majoritar este de părere că listarea în actualul context de la Bursa de Valori Bucureşti nu ar reflecta valoarea corectă a BCR. Cu toate acestea, angajamentul de a lista banca a fost asumat de Erste în 2005, când a plătit 3,75 miliarde de euro pentru 61,88% din acţiunile băncii (7,65 euro/acţiune).

"Încercăm să facem presiuni ca BCR să se listeze, sub ameninţarea că ne vindem participaţiile. Este clar că nu putem vinde decât împreună. Dacă unul dintre noi dezertează, pierdem acea posibilitate de a bloca deciziile Erste cu un pachet de 25% din capital", a spus Petre Szel, preşedintele SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia (SIF4).

Potrivit clauzelor din contractul de privatizare, dacă BCR nu se listează până în termenul asumat, atunci va fi repusă automat în vigoare prevederea statutară privind adoptarea deciziilor importante din Adunarea Generală a Acţionarilor cu o majoritate de cel puţin 75% din voturi. În prezent, grupul austriac controlează prin intermediul unui holding 69,4% din BCR, astfel că în cazul în care una dintre SIF-uri şi-ar vinde întreaga participaţie de 6% către acţionarul majoritar, atunci Erste ar ajunge la confortabila participaţie de 75,4%.

"Dacă minim trei dintre SIF-uri fac o cerere către Erste de a începe procedurile de listare, atunci Erste nu are o altă soluţie decât să înceapă pregătirile. Cred că este încă devreme şi mai este timp pentru această cerere. Este firesc ca SIF-urile să îşi dorească lichidizarea participaţiilor nelistate din portofoliu. În cazul BCR, singurele soluţii sunt fie listarea, fie vânzarea participaţiilor. Dacă preţul oferit de Erste nu ne convine, vom lua în calcul oportunitatea vânzării acţiunilor către terţi. Nu cred că suntem departe ca preţ unii de alţii", a spus Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania (SIF3).

Mihai Fercală este reprezentantul SIF-urilor în Consiliul de Supraveghere al BCR. El a adăugat că atunci când Erste şi SIF-urilor vor ajunge la o concluzie concretă cu privire la listarea BCR, aceasta va fi făcută publică. Conducerile SIF-urilor nu au dat detalii dacă acţionarul majoritar le-a făcut recent o ofertă de preţ pentru acţiunile BCR.

Care sunt aşii din mâneca SIF-urilor