Opinie Dan Armeanu: Finanţarea prin Bursă încă nu e o alternativă la creditarea bancară

Autor: Dan Armeanu 28.02.2011

În acest moment, deşi dispun de resurse financiare importante, băncile nu dau drumul la creditare ci preferă să realizeze operaţiuni comode şi mai puţin riscante, de creditare a statului sau acordare de credite garantate de stat prin programul Prima Casă.

Din nefericire, finanţarea economiei depinde în cea mai mare măsură de bănci şi de creditare. O altă modalitate de finanţare este reprezentată de piaţa de capital. Cu toate acestea, finanţarea economiei prin intermediul pieţei de capital este mult prea puţin utilizată în ţara noastră. De ce?

În primul rând, pentru că piaţa de capital din România este, după 15 ani de funcţionare, cu mult sub potenţialul ei real iar principalul vinovat este statul. Toate privatizările importante s-au făcut în afara Bursei. De ce?

Pentru că privatizarea prin bursă presupune transparenţă şi nu s-a dorit acest lucru. Transparenţa înseamnă obţinerea unui preţ corect şi fără comisioane pentru politicieni.

Dacă privatizările companiilor româneşti sau măcar o parte a acestora s-ar fi realizat prin intermediul pieţei de capital atunci probabil Bursa de la Bucureşti s-ar fi comparat cu cea de la Praga sau Varşovia. Cu toate acestea, trebuie "să remarcăm" că, după 20 de ani de capitalism, se încearcă vânzarea unor pachete minoritare ale unor societăţi importante prin intermediul Bursei. Este vorba de puţinele companii care au scăpat de privatizările dubioase.

În al doilea rând, listarea la Bursă este un proces greoi şi îndelungat care însă poate aduce companiilor fonduri importante la costuri reduse. Finanţarea prin piaţa de capital este mai accesibilă, în general, companiilor mari şi performante datorită dinamicii pieţei şi perceptiei investitorilor. De asemenea, instrumentele şi mecanismele de listare sau tranzacţionare par mai sofisticate decât accesarea unui credit. Este mult mai uşor să obţii un credit decât să listezi compania. În plus, teama de transparenţă a datelor despre companie face ca acest proces să fie realizat doar de cei care au înţeles importanţa şi avantajele lui.

În ultimii ani, reţeaua bancară s-a extins foarte mult iar băncile au o vizibilitate foarte mare. În schimb, Bursa este o prezenţă aproape imperceptibilă. Puţini investitori sau puţine companii se gândesc să-şi finanţeze proiectele în primul rând prin intermediul pieţei de capital. Poate doar cei care au mai avut contact cu Bursa sau instrumentele bursiere. Cei mai mulţi însă au ca prim impuls utilizarea creditului ca mijloc de finanţare.

Nu în ultimul rând, se ştie că investiţiile pe Bursă sunt printre cele mai riscante. Aşa este, dar şi rentabilitatea poate fi pe măsura riscului asumat. Poate şi din acest motiv, Bursa nu a reuşit să atragă atenţia mai multor investitori. De asemenea, oportunităţile pe care dezvoltarea nesustenabilă a economiei le-a oferit, au contribuit la îndepărtarea capitalurilor de piaţa bursieră. Astfel, mirajul randamentelor mari în condiţii mai puţin riscante oferite de investiţiile imobiliare a reuşit atragerea de fonduri importante. Acestea au provenit în mare parte, însă, din creditare.

Cu toate acestea, piaţa de capital poate reprezenta pentru companii o alternativă viabilă şi mai avantajoasă la finanţarea prin creditare. De ce?

O modalitate prin care companiile se pot finanţa constă în emisiunea de acţiuni. Un prim avantaj al acesteia este reprezentat de stabilirea de către societate a condiţiilor de emisiune (preţ, număr de acţiuni noi emise) inclusiv a valorii împrumutate. În cazul creditului, băncile stabilesc condiţiile precum şi valoarea maximă a împrumutului în funcţie de starea financiară. Un alt avantaj constă în faptul că nu este necesară existenţa unei garanţii, ceea ce în cazul băncilor nici nu se pune problema. Din punct de vedere al costurilor de finanţare, acestea sunt mult mai mici decât dobânzile bancare. De asemenea, compania nu trebuie să răspundă de modul în care sunt utilizate fondurile decât în faţa acţionarilor. Prin comparaţie, creditul nu permite schimbarea destinaţiei fondurilor iar eliberarea lor, în general, se realizează progresiv şi necesită îndeplinirea unor condiţii intermediare. Emisiunea de acţiuni reprezintă o modalitate de procurare a fondurilor financiare ce poate fi considerată nerambursabilă, în timp ce creditarea se caracterizează prin rambursare.

O altă modalitate de finanţare prin intermediul pieţei de capital, care poate fi utilizată în această perioadă în care băncile au o aversiune mare faţă de risc şi manifestă reţinere faţă de creditare, constă în emisiunea de obligaţiuni. Aceasta poate fi o alternativă atât la finanţarea prin emisiunea de acţiuni, dar şi la creditarea bancară .

Toate aceste avantaje oferite de finanţarea prin piaţa de capital trebuie luate în considerare dacă vrem să realizăm trecerea de la dezvoltarea economică bazată pe consum şi importuri, la un nou model de creştere economică, bazat pe investiţii, producţie şi exporturi.

Aşadar, piaţa de capital poate oferi resurse financiare importante şi mult mai ieftine pentru companiile care reuşesc să utilizeze instrumentele oferite de aceasta. Dezvoltarea continuă a pieţei de capital ar putea, în viitor, să detroneze monopolul băncilor de finanţare a economiei. Acest lucru este necesar, presupune răbdare şi trebuie realizat în viitorul apropiat.

Dan Armeanu este profesor universitar doctor la Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti


Prof. univ. dr. Dan Armeanu este profesor universitar doctor la Facultatea de finanţe, asigurări, bănci şi burse de valori din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti