Bursa de la Bucureşti a călcat pe acceleraţie

Autor: Musgociu Stefan-Pompi 28.02.2011

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 6,13% chiar la închidere şi au accelerat ascensiunea Bursei la 2,24%, iar titlurile SIF Moldova (SIF2) au avansat cu 5,53%, după anunţarea propunerilor de valorificare a participaţiei de la BCR, de dividend şi a bugetului pentru acest an.

Chiar la închiderea şedinţei unele ordine de cumpărare au amplificat ascensiunea cotaţiei titlurilor OMV Petrom, de la 1,6% la 6,67%, în cadrul unor tranzacţii în valoare de aproximativ 200.000 de lei. Acţiunile companiei au avut un rulaj de 2 milioane lei.

Ascensiunea titlurilor SIF Moldova i-a atras pe speculatori în piaţă, aceştia ridicând şi acţiunile celorlalte patru SIF-uri, în special a titlurilor SIF Oltenia (SIF5) - 5,12%. Astfel, indicele BET-FI a crescut cu 4,38%. La închiderea şedinţei, acţiunile SIF Moldova erau cotate la 1,335 lei, cu 5,53% peste ultimul preţ de vineri.

"SIF Moldova a venit cu un convocator interesant şi cu multe surprize plăcute. Trebuie să aşteptăm şi convocatoarele celorlalte SIF-uri şi apoi ne putem face o imagine de ansamblu a ceea ce s-ar putea să se întâmple la nivel de structură a portofoliilor societăţilor financiare cu implicaţii semnificative asupra pieţei de capital", a declarat Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la Prime Transaction.

Potrivit unui convocator AGA transmis vineri, CA al SIF Moldova ia în calcul vânzarea parţială sau integrală a pachetului de 6% din acţiunile pe care le deţine la BCR dacă banca nu va fi listată în viitorul apropiat.

"Cred că evoluţia acţiunilor SIF Moldova este un semn că politica investiţională dusă de către management pe parcusul anului trecut şi intenţiile acestora pentru perioada următoare au avut un impact foate mare asupra investitorilor", a afirmat directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest Mihai Mureşian.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, incluse în indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 3,03%.

Bărbulescu spune că revenirea bursei este determinată de perspectivele optimiste privind economia în acest an, acestea atrăgând interesul investitorilor.

"Din ce în ce mai multe voci de afară confirmă intrarea economiei româneşti pe paliere mai stabile şi odată cu acestea şi tranzacţiile semnificative care au avut loc, cum este cazul la BRD. Astfel de date ar trebui să atragă în joc atât jucătorii speculativi, cât şi investitori de portofoliu, însă cele mai mari şanse sunt să atragă speculatorii. Dacă climatul pozitiv se menţine în ceea ce ne priveşte, atunci trebuie să avem recuperări", a explicat el.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au continuat să fie cele mai tranzacţionate din piaţa principală, cu un rulaj de 13,7 milioane lei. Totodată, cu aceste acţiuni a fost realizat un deal, de 1,6 milioane lei. Pe piaţa principală preţul titlurilor FP a crescut cu 1,49%, la 0,6125 lei.

"Preţurile acţiunilor de pe piaţa locală se află încă la un nivel relativ scăzut în comparaţie cu bursele externe. Achiziţiile făcute pe termen lung de către investitori în această perioadă cred că au un potenţial foarte ridicat chiar dacă pentru perioade scurte de timp este posibil ca piaţa să fie foarte volatilă şi să vedem unele scăderi", a mai spus Mureşian.