Premierul a cerut o anchetă la ANAF, Blejnar spune că nu demisionează

Autor: Iulian Anghel 28.02.2011

Corpul de Control al primului-ministru efectuează o anchetă administrativă la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), iar dacă Parchetul va confirma cel puţin una dintre suspiciunile referitoare la o posibilă implicare a şefului ANAF, Sorin Blejnar, în scandalul corupţiei din vămi, acesta va fi demis, spune premierul Emil Boc.

Aflat de câteva zile în centrul scandalului legat de corupţia din vămi, şeful Fiscului se vede obligat de mai bine de două săptămâni să nege orice implicare a sa, însă presiunile sunt din ce în ce mai mari, în condiţiile în care în presă apar acuzaţii venite din partea unor foşti sau actuali lucrători din sistem, dar şi din partea opoziţiei politice, care susţin că el ar fi o verigă (dacă nu chiar "regina") în acest lanţ al culpabilităţilor.

Dacă Parchetul va confirma o singură suspiciune, atunci Blejnar îşi va pierde postul, a declarat ieri premierul, afirmând că, deocamdată, ancheta la ANAF este una administrativă.

Blejnar îşi susţine însă nevinovăţia şi a reiterat ieri, citat de Mediafax, că nu se gândeşte să se retragă din funcţie, atâta timp cât, spune el, a implementat cu succes declaraţia unică şi a contribuit la combaterea corupţiei: "Sub nicio formă nu mă gândesc să mă retrag din funcţie".

Scandalul din vămile de la graniţa cu Ucraina, Republica Moldova şi Serbia ţine de câteva săptămâni şi nu se va sfârşi curând pentru că controalele vor fi extinse şi la alte vămi - vama Constanţa este prima vizată. Au fost însă suficiente descinderile din vămile de mai sus pentru a demonstra corupţia care se întâlnea aici, cu vameşi şi poliţişti de frontieră care strângeau din mită şi câte 25.000 de euro pe tură la un singur punct vamal.

Şeful vămilor, Radu Traian Mărginean, a fost demis din funcţie de premier pe 10 februarie, după ce DNA l-a pus sub învinuire în cazul vămii Halmeu. Potrivit DNA, fosta şefă a vămii Hamleu, Nicoleta Dobrescu, îşi cumpărase funcţia cu 130.000 de euro, iar, după şase luni, i s-au cerut alţi 300.000 de euro ca să rămână pe această poziţie pe o perioadă nedeterminată. Sumele cerute urmau să ajungă la şeful vămii, bănuieşte DNA, care în rechizitoriu a susţinut că în afacere este implicat şi un partid politic pe care nu l-a numit.

Săptămâna trecută scandalul s-a extins la Ploieşti, unde şeful vămii, Cornel Costea, a fost arestat pentru luare de mită, el susţinând în faţa procurorilor că o parte din banii pe care îi pretindea ajungeau, între alţii, şi la Sorin Blejnar. Peste 100 de poliţişti şi vameşi sunt arestaţi sau sub anchetă în urma acţiunii procurorilor începută în urmă cu o lună.