Antreprenorilor români le-a şuierat glonţul pe la ureche anul trecut

Autor: Ioana David 28.02.2011

Unii antreprenori răsuflă uşuraţi, au scăpat de criză. Alţii fac liste cu creditorii şi nu ştiu cum să-şi plătească datoriile.



Omul de afaceri Nicolae Palfi, care deţine 31% din acţiunile grupului din industria băuturilor Romaqua, afirmă că mulţi dintre jucătorii mari din economie au văzut cum le-a şuierat glonţul pe la ureche anul trecut, perioadă pe care o califică drept "foarte grea".

Palfi, 53 de ani, care împreună cu Octavian Creţu controlează unul dintre cele mai puternice businessuri româneşti din industria bunurilor de larg consum, a făcut bilanţul anului 2010.

Într-unul dintre primele interviuri acordate presei, el spune că pentru prima dată în viaţă în 2010 a fost pus în situaţia de a "nu mai înţelege nimic".

"Nu mai era loc de predictibilitate, nu mai era absolut nimic de luat în calcul. Trebuia să te mişti de pe o zi pe alta", a mai spus Palfi, care este şi vicepreşedinte al Romaqua.

Cu toate acestea, se poate consideră că Romaqua a depăşit cu bine anul 2010 în condiţiile în care volumul vânzărilor companiei a scăzut cu 4%, iar cifra de afaceri s-a majorat cu 17%.

În 2009, Romaqua a rulat un business de 125,8 mil. euro.

Pe de altă parte, businessuri româneşti precum Diverta (controlată de Octavian Radu), Astra Vagoane (Cristian Burci), Leonardo (Florin Panea) sau Flanco (Flamingo, afacere preluată de Sebastian Ghiţă şi Iulian Stanciu de la Asesoft) au fost mai puţin norocoase şi au fost prinse în vârtejul financiar.

În special, afacerile controlate de antreprenori locali au simţit din plin criza de lichidităţi, dar şi înăsprirea condiţiilor pe care băncile le-au cerut pentru acordarea de credite. Fără plasa de salvare a unei companii-mamă, businessuri cu afaceri de zeci de milioane de euro au cerut insolvenţa şi protecţie faţă de creditori.

Economia scade continuu de doi ani de zile în pofida unor împrumuturi de 20 mld. euro pe care România le-a contractat de la organisme internaţionale. În plină criză, dobânzile au crescut, iar pieţele monopoliste au putut să majoreze preţurile.

"Generaţiei noastre i-a fost dat să treacă prin toate. Am trecut prin comunism, am trecut şi prin cutremure. Acum am dat de criză. Criza ne-a adus foarte multă experienţă şi ne-a adus cu picioarele pe pământ. Cu toate acestea, nu am putut să-mi dau seama care au fost cauzele crizei la noi în ţară", mai spune Palfi.

Pentru el, lecţia învăţată în timpul crizei a fost aceea de mobilitate, de a nu crea "un colos cu picioare de lut".