Cum l-a împiedicat Marea Britanie pe Gaddafi să scoată 1 miliard de lire sterline - cash - din ţară, într-o acţiune demnă de un film de spionaj

Autor: Radu Racu 01.03.2011

Guvernul britanic a anunţat că a dejucat o tentativă a liderului libian Muammar Gaddafi de a retrage bancnote în valoare totală de circa 900 de milioane de lire sterline, scrie ABC News. Bancnotele erau plasate legal în valută locală în nord-estul Angliei.

"Ministerul Finanţelor a intervenit pentru a bloca plecarea spre Libia a 900 de milioane de lire sterline, în bancnote", a afirmat premierul britanic David Cameron în faţa Camerei Comunelor, confirmând informaţiile de presă.

Informaţia vine pe fondul blocării a unor active de 30 de miliarde de dolari de către guvernul american, şi pe măsură ce o parte din flota SUA se apropie de Libia pentru o posibilă intervenţie militară.

Lideul libian a încercat să scoată banii din Marea Britanie săptămâna trecută, perioadă în care Naţiunile Unite nu luaseră poziţie împotriva statului african. Operaţiunea a fost blocată prin metode care ţin de scenariul unui film de spionaj.

Conform Financial Times, oficiali din Ministerul Finanţelor au creat un scenariu supervizat chiar de ministrul Finanţelor, George Osborne.

Finanţele britanice au realizat că erau necesare mai multe zile pentru obţinerea de documente legale care să blocheze ieşirea din Marea Britanie a seifurilor cu bancnote, şi au creat în acest sens mai multe controale vamale pentru a câştiga timp.

Autorităţile i-au înştiinţat mai întâi pe interlocutorii libieni că erau necesare mai multe zile pentru a pregăti operaţiunea care necesită un convoi de 20 de maşini blindate şi pentru a găsi un avion adecvat.

Când aliaţii lui Gaddafi au răspuns că o aeronavă era deja pregătită, vameşii au afirmat că acesta nu putea ateriza decât pe un mic aeroport din Kent, în sudul Angliei, la mai multe sute de kilometri în direcţia opusă de locul unde bancnotele erau depozitate. Ca rezultat al acestor manevre, Osborne a obţinut între timp documentele care îl autorizau să oprească ieşirea din ţară a banilor.

Potrivit evaluărilor fă cute la Londra, colonelul Gaddafi deţine aproximativ 20 de miliarde de lire sterline (23,4 miliarde de euro) în numerar, în cea mai mare parte la Londra, potrivit cotidianului The Telegraph. Liderul libian ar deţine, de asemenea, o casă în capitala britanică, estimată la valoarea de aproximativ 10 milioane de lire sterline (11,7 milioane de euro).