Afacerile Astra au depăşit 1 mld. lei, detronând Allianz

Autor: Ciprian Botea 01.03.2011

Astra Asigurări, companie controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, a încheiat 2010 pe primul loc în piaţa asigurărilor, creşterea afacerilor cu 37% întărindu-i poziţia de lider atinsă în trimestrul I.

Compania a subscris în 2010 prime brute (principalul indicator care arată volumul afacerilor în asigurări) de 1,1 mld. lei (260 mil. euro), datorită dublării veniturilor din vânzarea de poliţe de răspundere civilă auto (RCA), potrivit datelor financiare preliminare.

Poliţele RCA vândute anul trecut au însumat 600 mil. lei faţă de 286 milioane lei în 2009, în timp ce pe segmentul Casco afacerile au scăzut cu 10% şi au ajuns la 264 mil. lei. Asigurările auto reprezintă peste trei sferturi din afacerile Astra, dar reprezentanţii companiei spun că anul acesta vor miza mai mult pe asigurări de viaţă şi de locuinţe.

"Din păcate, vremurile bune pentru piaţa de asigurări nu se conturează încă la orizont. Chiar şi în aceste condiţii ne propunem în 2011 creşteri pe segmentul asigurărilor de viaţă şi sănătate şi pe linia asigurărilor de tip property", a declarat Radu Mustăţea, preşedintele directoratului Astra.

Asigurătorul a subscris în 2010 prime de 145 mil. lei din asigurări de clădiri şi bunuri, cu 7% mai mult decât în anul anterior. Portofoliul de asigurări de viaţă al companiei se află încă într-o fază incipientă, astfel că volumul afacerilor pe acest segment a fost de 15 mil. lei anul trecut, ceea ce înseamnă o cotă de piaţă de circa 1%.

Subscrierile din asigurări Casco şi de răspundere civilă pentru aeronave au însumat circa 27 milioane lei, în scădere de la 34 mil. lei în 2009. În schimb, valoarea poliţelor pentru asigurarea navelor maritime a urcat cu 25%, la 11,7 mil. lei.

Daunele plătite de companie au urcat cu 60% anul trecut faţă de 2009 şi au atins un nivel de 525 mil. lei. Creşterea daunelor s-a datorat extinderii afacerilor pe segmentul poliţelor auto, unul dintre segmentele cu cea mai mare rată de daună, dar şi a despăgubirilor plătite pentru poliţe de asigurare a locuinţelor după inundaţiile din vara trecută.

Profitul net al asigurătorului a urcat, totodată, de la 6,2 mil. lei în 2009 la 21,5 mil. lei (circa 5 mil. euro) în 2010.