Prima lună de Fondul Proprietatea: americanii văd paharul pe jumătate plin, proprietarii - pe jumătate gol

Autor: Roxana Daniela Pricop 01.03.2011

Prima lună de tranzacţionare a acţiunilor Fondului Proprietatea (FP) a adus schimbări importante la nivelul indicatorilor bursieri aducând Bursa de Valori Bucureşti cu un mic pas mai aproape de pieţele din regiune.

Preţul acţiunilor rămâne însă o dezamăgire pentru foştii proprietari care au primit titlurile FP drept despăgubire.

Prin listarea pe 25 ianuarie a Fondului Proprietatea, cu o avere de 3,6 mld.euro, Bursa de la Bucureşti a câştigat un emitent de prim rang care în ultima lună a ocupat constant primul loc în topul celor mai tranzacţionate companii.

Capitalizarea bursieră a crescut la 8,2 miliarde de lei, rulajele zilnice au urcat şi până la 200 milioane de lei în primele şedinţe de tranzacţionare. Peste 1,6 miliarde de acţiuni Fondul Proprietatea au fost tranzacţionate în prima lună de la listare, reprezentând 11,8% din capital.

"După ani de amânări, acţionarii şi investitorii pot tranzacţiona acţiunile Fondului Proprietatea pe o piaţă reglementată şi transparentă, cu costuri de tranzacţionare mai mici şi cu acces total la informaţiile relevante despre Fond. În plus, este important să menţionăm că în ziua listării preţul acţiunii era mai mare, respectiv discountul era mai mic faţă de perioada în care acţiunile se tranzacţionau pe piaţa gri. Acesta este cu adevărat un început foarte bun", a declarat Mark Mobius, preşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group şi unul dintre profesioniştii implicaţi în administrarea activelor de 3,6 mld. euro ale Fondului.

Supranumită şi cea mai importantă listare din istoria Bursei de la Bucureşti, listarea Fondului Proprietatea a dezamăgit însă foştii proprietari pentru că preţul acţiunilor format de piaţă a fost şi încă este departe de valoarea de un leu la care le-au fost evaluate despăgubirile pentru proprietăţile confiscate de regimul comunist. Mai exact, de la listarea din 25 ianuarie, acţiunea FP nu a reuşit să treacă de nivelul de 0,65 lei, cel mai ridicat nivel fiind de 0,6495 lei/titlu.

La preţul de ieri, de 0,61 lei/titlu, Fondul Proprietatea valorează 8,4 miliarde de lei pe Bursă, mai puţin cu 47% faţă de valoarea celor peste 80 de companii pe care le deţine în portofoliu. "Prima lună de tranzacţionare a acţiunilor a fost o dezamăgire. Preţul acţiunii mă nemulţumeşte. Cine mai stă să aştepte ani de zile pentru a obţine un preţ de 1 leu/acţiune? Franklin Templeton ar trebui să se implice şi să răscumpere acţiuni de la foştii proprietari şi nu de la speculatori. Răscumpărarea de acţiuni înseamnă despăgubire, speculatorii ar trebui lăsaţi să îşi vândă acţiunile pe Bursă", a conchis Radu Georgescu, acţionar la Fond.

Ce înseamnă FP pentru Bursă

Fondul Proprietatea are cel mai mare free-float - 5,2 mld. lei (1,2 mld. euro) şi este cea mai lichidă acţiune de la BVB.
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a cunoscut o creştere de 8,2 mld. lei (1,9 mld. euro) prin listarea FP.
Peste 1,6 miliarde de acţiuni Fondul Proprietatea au fost tranzacţionate la BVB în prima lună de la listare, reprezentând 11,8% din capitalul fondului. Valoarea tuturor tranzacţiilor cu acţiunile FP a depăşit 1 mld. lei.
Listarea Fondului a dus la triplarea valorii medii zilnice a tranzacţiilor faţă de 2009 şi 2010 cu valoarea medie a tranzacţiilor echivalând cu 59% din valoarea totală tranzacţionată la BVB.

Soluţiile Templeton pentru creşterea valorii FP

Introducerea practicilor corecte de guvernanţă corporativă şi eficientizarea proceselor de decizie din companiile din portofoliu prin reprezentarea Fondului Proprietatea în consiliile de administraţie a peste 20 de companii.
Consilierea conducerii companiilor din portofoliu pentru luarea unor măsuri de îmbunătăţire a eficienţei, profitabilităţii şi transparenţei în companiile controlate de stat (de exemplu, încurajând guvernul să schimbe planurile existente referitoare la cei doi campioni energetici Electra şi Hidroenergetica).
Aducerea de expertiză străină şi finanţare suplimentară pentru companiile din portofoliu.
Îmbunătăţirea transparenţei Fondului Proprietatea (raportări mai detaliate pentru companiile nelistate din portofoliu).
Susţinerea şi consilierea cu privire la Ofertele Publice Iniţiale şi Ofertele Secundare planificate pentru companiile controlate de stat.
Analizarea şi realizarea de noi investiţii pentru Fondul Proprietatea în România, dar şi în alte ţări din centrul şi estul Europei.