Investitorii încearcă să iasă din zona de acumulare

Autor: Musgociu Stefan-Pompi 01.03.2011

Bursa a scăzut marţi cu 1,14%, după două şedinţe de creştere, influenţată de acţiunile OMV Petrom (SNP), care au coborât cu 3,27% şi au pierdut o parte din câştigul de peste 6% înregistrat luni.

După ce în precedentele două şedinţe bursa a crescut cumulat cu 3,75%, unii investitori au decis să-şi marcheze o parte din câştiguri, astfel că piaţa a fost pe scădere încă din primele minute ale sesiunii de marţi.

Ultima operaţiune de marţi cu acţiunile companiei petroliere a fost realizată la 0,385 lei, preţ în scădere cu 3,27%. Investitorii au realizat tranzacţii de 2,5 milioane lei cu aceste titluri. La închiderea sesiunii de marţi, primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate şi analizate de indicele BET aveau cotaţii în scădere în medie cu 1,22%.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost singurele de la categoria societăţilor de investiţii care nu au scăzut. Aceste acţiuni au temperat corecţia indicelui BET-FI la 0,7%, după ce luni indicele a urcat cu 4,38%.

Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România, spune că scăderile uşoare care au urmat creşterilor accentuate de luni indică un interes ridicat la cumpărare.

"Piaţa încearcă să iasă din zona de acumulare şi să indice sensul evoluţiilor viitoare. Sectorul SIF a fost puternic influentat de anunţurile SIF Moldova în ceea ce priveşte dividendul, cât şi un posibil exit parţial/total din BCR, iar aşteptările investitorilor fiind în sensul unor anunţuri similare din partea celorlalte SIF-uri", a declarat Avram.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 45,6 milioane lei (10,8 milioane euro), sumă cu 4% sub rulajul de luni, de 47,3 milioane lei (11,2 milioane euro).

"Anul 2011 deja înregistrează un reviriment la nivelul volumelor zilnice tranzacţionate, fiind mai mult decât dublu faţă de nivelul anului trecut, iar mult aşteptata revenire la creştere economică, precum şi îmbunătăţirea ratingului de ţară vor fi motive suplimentare pentru un interes în creştere faţă de piaţa locală", a mai spus brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea şi ale SIF Oltenia au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 15,7 mil. lei şi, respectiv, de 7,1 milioane lei. Cotaţia acţiunilor FP a crescut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,613 lei, iar titlurile SIF Oltenia au avansat cu doar 0,07%, la 1,46 lei.

Avram consideră că deblocarea procesului de despăgubire în acţiuni FP, va aduce o presiune suplimentară la vânzare, însă spune că foarte mult vor conta condiţiile generale de piaţă şi dacă investitorii vor avea puterea financiară să cumpere acţiunile respective fără ca preţul să înregistreze corecţii majore.

Acţiunile SIF Moldova au scăzut cu 0,22%, la 1,332 lei, pe un rulaj de 3,5 milioane lei. Corecţia a venit după ce luni preţul a urcat cu 5,53%. Pe piaţa Deal au fost realizate două tranzacţii cu titluri BRD - 2,6 milioane lei şi FP - 1,7 milioane lei.

Totodată, unii investitori au realizat transferuri cu produse structurate, unităţi de fond şi contracte futures, în valoare cumulată de 1,3 milioane lei (307.000 de euro).

La finalul sesiunii de la Bucureşti majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est înregistrau corecţii de cel mult 1,4%. Bursa din Rusia avansa însă cu 0,5%.