De la telenovelă la digiroman/ de Daniel Nicolescu

Ziarul Financiar 03.03.2011

A apărut un nou tip de carte. Creatorul ei (atenţie, creatorul, iar nu autorul, cum i se spunea până mai deunăzi) este un individ al cărui nume s-ar putea să nu vă spună mare lucru: Anthony Zuiker. Dacă voi aduce însă precizarea că el este scenaristul "CSI: Crime Scene Investigation", probabil cel mai vizionat, la nivel mondial, serial poliţist de teviziune, vă veţi da seama că îl ştiaţi demult.

Ultima lui ispravă este "Level 26". Prezentat elogios, în toate formulele de advertising posibile, ca o "revoluţie" în domeniul cărţii, level-ul zuikerian este ceea ce s-ar putea numi, realist, o carte multimedia. Care, adică, aduce laolaltă cartea de hârtie, filmul şi web-ul. Seducătoarea struţo-cămilă a apărut pe piaţa americană la începutul lui 2010, iar acum a pătruns şi pe piaţa europeană.
Să vedem, mai în detaliu, despre ce este vorba. Zuiker a conceput planul unei naraţiuni poliţiste, pe care Duane Swierczynski l-a transformat într-un roman propriu-zis. Un agent special, Steve Dark, sagace, vânător de cursă de lungă, greu demontabil, se află pe urmele unui serial killer sadic, care terorizează între globul. Squeegel, ucigaşul contorsionist, fetişist al cauciucului, a ieşit însă din aria crimei mărunte de cartier şi a început să-i deranjeze acut pe cei mai înalţi oficiali americani. Dark, a cărui familie a fost hăcuită de dement, trăieşte acum pe malul mării, cu iubita lui, Irene, şi încearcă să pătrundă în mintea lui Squeegel (care a depăşit nivelul suprem - 25 - din clasificările criminologice uzuale ale ucigaşilor) spre a-i dejuca planurile şi a face să triumfe dreptatea.
O schemă subţire, doldora de clişee, care încearcă să compenseze lipsa de imaginaţie şi de suspans intrinseci, agitând ispitele ultramoderne ale filmului şi ale internetului. La fiecare douăzeci de pagini, cititorul găseşte "o cheie", un indiciu care îi permite să deschidă un Cyber Bridge pe site-ul web dedicat cărţii, unde se află nişte mici filme (cu scenariul şi regia lui Zuiker). Varianta în imagini (acum, iată, simultană cu literatura), este însă de tot trăsnită, plină de scene de tari, care evocă un "Saw" cu infuzie de sex.
Cartea poate fi citită şi în lipsa filmelor, care aduc, ca să spunem aşa, doar un supliment consistent de culoare. Pe site-ul Level 26, s-au pus bazele unui forum, unde cei deja "muşcaţi" de poveste pot comenta aventurile consumate sau discuta variante de evoluţie a story-ului, pentru voletul 3 (2 a apărut deja) al cărţii multimedia.
Ideea de sandwich "cu de toate" l-a făcut pe Zuiker să solicite, spre completarea obiectului carte, şi desenele lui Marck Ecko, care simbolizează, în grafică alb-negru, scara enigmei.
Pornit de la o premisă nobilă ("aducerea", după declaraţiile lui Zuiker, "a tinerilor spre exerciţiul lecturii"), "Level 26" nu este însă mai mult decât un hibrid, o curiozitate inovatoare, solicitantă (câtă vreme impune racordarea la două tipuri de lectură şi la două feluri de suport informaţional) şi dinamică, departe de revoluţia pe care, în cinematografie să zicem, a adus-o filmul 3D.
Nu în ultimul rând, pentru cititori mai bătrâni, e o amorsă a nostalgiei. A nostalgiei pentru policierurile bine scrise şi a dragostei neperisabile pentru Miss Marple.
DANIEL NICOLESCU. Absolvent, în 1982, al Universităţii Bucureşti, Facultatea de filologie, secţia română-portugheză. Redactor principal (şi, începând cu 1991, grafician copertator) la Editura Eminescu, între 1985-2003. Colaborări (cronică literară, cronică plastică, traduceri) la numeroase reviste culturale, începând cu 1974. Redactor şi art-director la diverse publicaţii din ţară. A semnat mai multe volume de traduceri şi un volum de interviuri. Din anul 2000 până în 2009 - editor executiv la Ziarul de Duminică.