Rusia începe cel mai ambiţios program de înarmare de la epoca sovietică încoace. Vedeţi aici lista de cumpărături – galerie FOTO

Autor: Radu Racu 02.03.2011

Ursul rusesc se pregăteşte să-şi scuture blana, scrie Christian Science Monitor. Armata rusă a lansat cel mai ambiţios program de înarmare de la epoca sovietică până în prezent, care include un buget de 650 de miliarde de dolari pentru dispozitive moderne de luptă.

Pe scurt, lista de cumpărături a armatei ruse include 1.000 de elicoptere noi, 600 de avioane de luptă, 100 de nave de război şi 8 submarine nucleare dotate cu rachete balistice.

Analiştii spun că Rusia, considerată în prezent a cincea mare putere militară a lumii, este prea dependentă de vechile dispozitive din perioada Războiului Rece.

"Timp de aproape două decenii nu am avut o modernizare reală, cel puţin nimic care să semene cu ce se va întâmpla acum", spune Valentin Rudenko, directorul agenţiei militare de informaţii Interfax.

Planul anunţat săptămâna trecută de ministrul adjunct al Apărării Vladimir Popovkin prevede atât înnoirea arsenalului nuclear cât şi dotarea forţelor convenţionale.

Programul uriaş de cheltuieli vine pe fondul restructurării armatei, proces în cadrul căruia 200.000 de ofiţeri au fost lăsaţi la vatră iar 9 din 10 maşini de luptă care datau din perioada sovietică au fost scoase din uz.

Cea mai mare parte a fondurilor va fi folosită pentru dotarea forţelor navale.

Rusia vrea să cumpere 35 de corvete navale, 15 fregate şi 4 transportoare Mistral capabile să transporte vehicule de asalt de tip amfibie. O navă de luptă de acest tip, produsă în Franţa, costă 750 de milioane de euro, însă eficienţa lor este pusă la îndoială de experţi militari pentru că necesită o mare desfăşurare de forţe doar pentru a asigura protecţia unui transport.

Noile submarine pe care ruşii vor să le cumpere trebuie să fie capabile să lanseze noile rachete nucleare Bulava, care a picat însă jumătate din testele făcute până acum.

O parte din analişti atrag atenţia însă ca mare parte din modelele căutate de Rusia sunt însă bazate pe scheme vechi, din vremea Războiului Rece, cum este elicopterul de luptă Mi28, elicopterul de transport Mi26 sau avionul de luptă Suhoi Su-35.

Alexander Golts, expert militar la o revistă de profil, spune că de fapt singurele unităţi cu adevărat moderne care vor fi cumpărate de armata rusă sunt controversatele rachete Bulava şi avioanele de luptă de "a cincea generaţie" despre care se spune că Rusia le construieşte în colaborare cu India. Cu toate acestea, nu se ştiu foarte multe despre această " a cincea generaţie", dacă este ceva pe măsura modelelelor americane F22 sau F35, spune Golts.