Fabrica de izolatori din Turda vede un plus de 47%

Autor: Laurentiu Cotu 02.03.2011

Compania Lapp Insulators din Turda, producător de izolatori din porţelan de medie şi înaltă tensiune, şi-a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri de 53 mil. lei (peste 12 mil. euro), în creştere cu 47% faţă de anul trecut.

"În prima jumătate a anului 2010 piaţa a înregistrat o stagnare la un nivel scăzut, multe proiecte fiind blocate sau în aşteptare încă din anul 2009. Începând însă din a doua parte a anului trecut, vânzările şi-au revenit la un nivel comparabil cu cel din 2008, semnalele fiind pozitive în continuare", a declarat Sorin Nuţiu, director general al Lapp Insulators.

Principalii clienţi ai companiei provin din industria energetică sau din sectorul de utilităţi. Printre aceştia se numără Siemens, ABB, Areva, Bohemia, E.ON, sau Lapp Insulators Redwitz. Dacă în intervalul 2008-2009 circa 95% din producţia realizată în fabrica de izolatori din Turda erau pentru export, anul trecut 99% din vânzările companiei clujene mergeau pe piaţa externă. Pentru acest an compania din Turda intenţionează să semneze noi contracte cu diverşi clienţi din Elveţia, Canada, Thailanda sau din ţările arabe.

Capacitatea de producţie a companiei este de circa 6.500 de izolatori pe lună, conducerea Lapp Insulators bugetând până la finele acestui an o creştere a producţiei până la 7.500 de izolatori. La finalul anului trecut Lapp Insulators avea 371 de angajaţi.

În 2008 firma clujeană a fost achiziţionată de divizia europeană a grupului american Lapp Insulators, compania Lapp Insulator GmbH&Co.KG cu sediul în localitatea Wunsiedel din Germania, producător de izolatori din porţelan şi compozit pentru liniile de transport al energiei electrice. Alături de fabrica din Turda, în 2008 au fost achiziţionate şi punctele de producţie Argillon GmbH din Redwitz Germania şi Jedlina Zdroj Polonia.