Numai 34% din restanţieri îşi achită integral datoriile, iar 37% nu mai dau nimic

Autor: Claudia Medrega 02.03.2011

Piaţa colectării de creanţe de la persoanele fizice şi majorare a costurilor de colectare va creşte cu 15% anul acesta, băncile urmând să se menţină în topul instituţiilor cu volume mari de credite de externalizat, estimează compania Coface, specializată în asigurări de credit, dar şi în administrare de creanţe.

În 2010, ca şi în anii anteriori, sectorul bancar a fost cel care a externalizat cel mai mare volum de creanţe, având o pondere de 45% în totalul portofoliului de creanţe preluate de către Coface.

"Este evident că economia nu şi-a revenit încă, iar în piaţă există în continuare creanţe de colectat, atât de la populaţie, cât şi de la companii. Efectele perioadei anterioare crizei încă se mai văd, când populaţia se supraîndatora fără să economisească. La aceasta se mai adaugă şi impactul măsurilor luate de guvern, dar şi de companii în vederea rezistării pe piaţă, în ultimii doi ani, prin reducerea substanţială a veniturilor sau disponibilizarea angajaţilor", consideră Constantin Coman, directorul diviziei colectare creanţe & legal. El anticipează o îngreunare a procesului de colectare, pentru aceleaşi rezultate urmând să se depună eforturi duble. Acest lucru va duce şi la o creştere a costurilor de colectare, fapt resimţit şi în ultimul an de zile.

În 2010 activitatea diviziei de colectare a creanţelor de la persoane fizice a Coface a crescut ca volum cu 35%, concretizându-se prin preluarea în portofoliu a 400.000 de cazuri de colectare creanţe de la persoane fizice, potrivit unui comunicat al Coface.

La sfârşitul anului trecut creditele neperformante din sistemul bancar totalizau 33,7 mld. lei, reprezentând circa 16,4% din totalul împrumuturilor.

Bancherii se aşteaptă ca vârful creditelor neperformante să fie atins cel mai devreme la jumătatea anului. Şi experţii FMI estimează continuarea ascensiunii creditelor neperformante în prima jumătate a anului din cauza slabei activităţi economice.

Pe lângă bănci, Coface anticipează că în acest an şi companiile de telecom, de asigurări, leasing şi IFN-urile se vor menţine în lista instituţiilor cu volume mari de creanţe de externalizat. Coface aduce în discuţie evoluţia ascenden­tă a sectorului telecom, care şi-a majorat puternic ponderea în număr de debite, până la 42%. "Dacă privim evoluţia acestei pieţe în 2010 din punctul de vedere al valorii creanţelor externalizate, aceasta a avut o tendinţă crescătoare, însă mai moderată comparativ cu volumul, creşterea fiind de 11% şi reprezentând o valoare totală a cazurilor de 180 milioane de euro."

Valoarea medie a creanţei a scăzut în 2010 la 1.200 de euro, comparativ cu nivelul din 2009 de 1.400 euro.

Cum se comportă debitorii

În ceea ce priveşte comportamentul de plată al debitorilor, Coface susţine că 34% îşi plătesc integral datoriile, în timp ce 37% nu plătesc nimic, refuzând să-şi achite datoriile.

"În cazul acestora din urmă, la decizia creditorului (clientului) procedura de colectare amiabilă se transformă în procedură de colectare în instanţă, existând posibilitatea de a se ajunge chiar în fază de executare silită."

Restul de 29% achită parţial sau perioada de recuperare a datoriilor de la ei este îndelungată şi anevoioasă, fiind depuse eforturi mari pentru recuperarea banilor.

Cel mai ridicat grad de recuperare îl au creanţele cu întârzieri de 1- 60 de zile, rata de succes pentru acestea fiind de peste 80%.

Însă, având în vedere că orice agenţie de colectare acoperă întreaga gamă a activităţii de colectare, până la cazuri ce intră în fază de colectare în instanţă, rata medie a colectării se situează la 25%, potrivit evaluărilor Coface.