Cele mai mari fonduri de hedging au băgat în buzunarele clienţilor 182 mld. $

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 02.03.2011

Cele mai mari zece fonduri de hedging au generat câştiguri de 28 de miliarde de dolari (20 mld. euro) pentru clienţi în cea de-a doua jumătate a anului trecut, cu 2 miliarde de dolari mai mult decât profitul net combinat al celor mai importante bănci: Goldman Sachs, JPMorgan, Citigroup, Morgan Stanley, Barclays şi HSBC, potrivit Financial Times.

Chiar şi cele mai mari dintre fondurile de hedging au numai câteva sute de angajaţi, în timp ce cele şase bănci au un milion de angajaţi. Potrivit noilor date, primele zece fonduri au câştigat în total 182 de miliarde de dolari pentru investitori de când au fost fondate, miliardarul George Soros fiind "cel mai productiv", obţinând 35 de miliarde de dolari pentru clienţi de când a creat Quantum Fund în 1973.

Însă fondul Paulson & Co al lui John Paulson se apropie de cel al lui Soros ca fondul care a făcut cei mai mulţi bani pentru investitori, după ce a înregistrat câştiguri nete de 5,8 miliarde de dolari în cea de-a doua jumătate a anului trecut.

Clienţii fondului lui Paulson au obţinut câştiguri de 32,2 miliarde de dolari de la crearea acestuia în 1994, cea mai mare parte de când Paulson a anticipat criza subprime din 2007.

Datele provin dintr-o analiză despre cât câştigă de fapt fondurile de hedging pentru clienţii lor, realizată de LCH Investments, un investitor în fonduri de hedging condus de Edmond de Rothschild Group.