Ştiri pe scurt din businessul internaţional

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 02.03.2011

Consorţiul rus TNK-BP s-a oferit să cumpere o participaţie de 5% în cadrul BP pentru 5 mld. lire sterline (8,16 mld. $), în încercarea de a pune capăt unei dispute privitoare la acordul BP cu Rosneft, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

Autoritatea de reglementare a pieţei americane de capital (SEC) a lansat acuzaţii de insider trading la adresa lui Rajat Gupta, fost director în cadrul băncii americane Goldman Sachs şi a grupului P&G, potrivit AFP. El este acuzat de a fi oferit în mod ilegal informaţii privitoare la ambele companii fondatorului Galleon Management şi managerului de fonduri de hedging Raj Rajaratnam.

Vânzările de automobile de pe piaţa americană au avansat cu 27% în luna februarie, depăşind şi cele mai optimiste estimări ale analiştilor, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Ritmul de creştere a economiei australiene s-a accelerat în trimestrul patru al anului trecut, în pofida unora dintre cele mai mari inundaţii din istoria ţării, potrivit BBC News. PIB-ul ţării a avansat cu 0,7% în perioada octombrie-decembrie şi cu 2,7% în 2010.

Adidas, al doilea mare producător de articole sportive din lume, a raportat vânzări record pentru anul trecut, scrie BBC News. Vânzările au urcat cu 9%, până la 12 mld. euro pe 2010, profitul net înregistrând mai mult de o dublare, până la 567 mil. euro. Creşterea a survenit pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor economice din 2010 şi al Campionatului Mondial de Fotbal.

Preţul aurului a atins un maxim record pe fondul temerilor investitorilor privitoare la tensiunile în creştere din Orientul Mijlociu, potrivit BBC News. Preţul pe piaţa londoneză a urcat cu peste 14 dolari, până la 1.434,50 dolari pe uncie.

Directorul executiv al Daimler Dieter Zetsche a câştigat anul trecut 8,7 mil. euro, dublul sumei primite în anul anterior, relatează The Wall Street Journal. În total, compania a plătit celor şase membri ai boardului său executiv 25 mil. euro pe 2010, în creştere de la 10,6 mil. euro în 2009.