Acuzaţie de mită record la Fisc de 1,8 mil. euro. Un consilier superior ANAF şi preşedintele RIFF, arestaţi

Autori: Vanghele Ovidiu Mihai , Lupasteanu Catalin 02.03.2011

Curtea de Apel Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru Nicolae Adrian Gavrilă, un consilier superior în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), şi Marius Stăncescu, un avocat din Baroul Bucureşti, preşedintele grupului Riff Holding, pentru acuzaţia de luare de mită de un nivel record: 1,8 milioane de euro.

Riff Holding International a avut o cifră de afaceri de 1,5 milioane de lei în 2009.

Denunţătorul care a iniţiat dosarul este un om de afaceri italian, Antonello Celestini, care a fost la rândul său trimis în judecată, pentru evaziune fiscală, în decembrie 2010, alături de fostul secretar de stat în Ministerul Finanţelor Graţiela Iordache, în cazul firmei de tutun Galaxy Tobacco, pentru neplată de accize şi TVA.

Galaxy Tobacco este deţinută în proporţii egale de Interagro şi firma italiană CTS, iar Interagro este controlată de omul de afaceri Ioan Niculae.

Fiscul afirmă că firmele implicate în dosarul în care Gavrilă a fost arestat împreună cu avocatul bucureştean au produs bugetului statului un prejudiciu de 357 mil. euro, care a fost constatat de Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV).

Este neclar de unde provine această sumă având în vedere că afacerile companiei Galaxy sunt de circa 15 milioane de euro pe an.

Totodată, ANAF, prin Garda Financiară şi ANV, a sesizat şi a înaintat actele de control organelor de urmărire penală în vederea continuării cercetărilor, potrivit unui comunicat al ANAF referitor la "speţa Celestini".

Care sunt acuzaţiile

În perioada 2007-2008, inculpatul Gavrilă Nicolae-Adrian, în calitate de consilier în cadrul ANAF, a primit de la un denunţător suma de 120.000 de euro pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANAF asupra cărora avea influenţă, pentru a nu se recurge la blocarea conturilor firmei la care denunţătorul era acţionar, a rezultat din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori.

În cursul anului 2008, Gavrilă a pretins de la acelaşi denunţător suma de 400.000 euro pentru a interveni pe lângă o persoană cu funcţie de conducere la ANV, pe lângă care lăsase să creadă că are influenţă, astfel încât să fie efectuat transferul unei cantităţi de 960 tone tutun din România în Italia, fără plata accizelor aferente.

În cursul lunii noiembrie 2010, Gavrilă a pretins suma de 200.000 euro pentru a interveni pe lângă aceeaşi persoană cu funcţie de conducere la ANV, în vederea ridicării sechestrului de pe tutunul aflat în porturile Constanţa şi Giurgiu.

În luna august 2009, inculpatul Stăncescu Marius-Cătălin a primit de la acelaşi denunţător suma de 50.000 euro, prin intermediul SC AMERISCO ENTERPRISES LTD - societate de tip off shore - pentru a interveni pe lângă comisari din cadrul Gărzii Financiare - Comisariatul General, pe lângă care a lăsat să se creadă că are influenţă, pentru a nu se constata, cu prilejul unei verificări la firma la care denunţătorul era acţionar, fapte de evaziune fiscală şi de contrabandă.

În cursul lunii noiembrie 2010, inculpatul Stăncescu Marius-Cătălin ar fi pretins denunţătorului suma de 30.000 de euro, din care a primit suma de 21.000 euro pentru a interveni pe lângă comisari din cadrul Gărzii Financiare - Comisariatul General, pe lângă care a lăsat să se creadă că are influenţă, pentru a nu fi constatate, cu prilejul verificărilor aflate în curs, fapte de evaziune fiscală şi de contrabandă la firma la care acesta era acţionar denunţătorul.

În cursul lunii noiembrie 2010, inculpatul Stăncescu Marius-Cătălin a acceptat promisiunea denunţătorului ca prin intermediul său să se remită suma de 1.000.000. euro unei persoane din conducerea ANAF, pretinzând pentru sine, în contul intervenţiei, un procentaj de 10%. În schimb, denunţătorul urma să înfiinţeze o fabrică de ţigarete care să funcţioneze clandestin, ferită de controalele ANAF.

Ce spune apărătorul avocatului Marius Stăncescu

Avocatul Ioan Cazacu, apărătorul avocatului Marius Stăncescu - reţinut de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă, - a declarat la ieşirea din sala de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti care dezbate propunerea de arestare preventivă a acestuia că DNA nu ar avea probe în legătură cu acuzaţiile pe care le face. "Este o încercare disperată a DNA de a fabrica probe în acest dosar, prin alăturarea clientului meu - un avocat şi expert în acelaşi timp în audit financiar contabil - de o persoană din cadrul ANAF, cu care nu are nicio legătură", a susţinut Cazacu. Apărătorul lui Stăncescu a explicat că, în opinia lui, procurorii ar încerca în acest fel să ajungă la şeful ANAF, Sorin Blejnar.

"Toate lucrurile astea conduc, după opinia mea, la încercarea DNA de a scoate o arestare în condiţiile pe care le cunoaştem cu toţii." Cazacu a precizat că "s-a pronunţat numele lui Blejnar" , dar nu de către clientul său, care nu l-a cunoscut niciodată. "DNA ar fi afirmat că s-a discutat despre un trafic de influenţă la domnul Blejnar de o valoare destul de mare, de peste un milion de euro."

Referitor la persoana denunţătorului din acest caz - un cetăţean italian pe nume Celestini - avocatul Cazacu a spus că acesta este "un personaj cu vechi state la DNA", afirmând că are şi un "dosar activ" pe rolul DNA, în care este cercetat. Potrivit sursei citate, omul de afaceri italian a apelat la DNA ori de câte ori a avut insuccese în afaceri.

Marius Stăncescu este preşedintele firmei de consultanţă financiară şi de business Riff Holding International.

Grupul are două linii importante de business: serviciile financiare (contabilitate, audit, consultanţă) şi serviciile de suport pentru companii (evaluare, legal, comunicare, marketing, publishing, protecţia muncii/evaluare de risc profesional şi wealth management).