BRD, Alpha Bank şi CEC intră în lupta pentru oferta de la OMV Petrom

Autori: Andrei Chirileasa , Musgociu Stefan-Pompi 02.03.2011

BRD va merge în consorţiu cu acţionarul său majoritar, Societe Generale, şi Citibank pentru intermedierea ofertei secundare de vânzare a 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP), pe care statul o va derula în acest an, potrivit reprezentanţilor băncii.

CEC Bank, principala bancă deţinută de stat, şi grecii de la Alpha Bank vor forma şi ei un consorţiu cu banca japoneză de investiţii Nomura pentru a încerca să câştige de la Ministerul Economiei mandatul vânzării Petrom, potrivit unor surse din piaţa de capital citate de Mediafax.

Alţi patru giganţi bancari internaţionali (Morgan Stanley, JP Morgan, Goldman Sachs şi UBS) s-au aliat cu cele mai mari bănci şi firme de brokeraj locale pentru acelaşi mandat.

Statul vrea să vândă în acest an 9,84% din acţiunile OMV Petrom din pachetul pe care îl deţine la companie de 20,63% din titluri. Oferta secundară, estimată la 500 de milioane euro, va fi cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucureşti. Ministerul Economiei va selecta în data de 9 martie firma sau consorţiul de brokeri care va intermedia oferta de vânzare.

Morgan Stanley, cel mai mare intermediar de oferte de acţiuni la nivel mondial în 2010, s-a aliat cu Raiffeisen Capital & Investments, firma de brokeraj locală care a fost implicată în cele mai importante listări din ultimii şase ani de pe Bursă. JP Morgan, al doilea intermediar la nivel mondial în 2010, va merge în consorţiu cu BCR, cea mai mare bancă locală.

Cea mai influentă bancă de pe Wall Street, Goldman Sachs, s-a aliat cu UniCredit CA IB Securities, în timp ce ING Bank va merge în consorţiu cu o bancă elveţiană, cel mai probabil UBS.

De la începutul anului, când statul a demarat procedura de selecţie a intermediarului pentru oferta OMV Petrom, toţi brokerii locali de top au încins telefoanele cu Londra, New York sau Tokio încercând să-şi găsească parteneri pentru câştigarea mandatului. Formarea unor alianţe este necesară deoarece niciun broker local nu are capacitatea de a plasa singur 500 de milioane de euro. De cealaltă parte, băncile străine au nevoie de un partener local autorizat să tranzacţioneze prin sistemul Bursei de Valori Bucureşti, unde se vor derula tranzacţiile din ofertă.

Pentru a se califica în procesul de selecţie, brokerii locali trebuie să fie autorizaţi şi înregistraţi la CNVM ca intermediari de valori mobiliare, iar cei internaţionali trebuie să fie înscrişi în registrul CNVM. Aici ar putea apărea semne de întrebare privind participarea CEC la procesul de selecţie, banca nefiind înregistrată în registrul CNVM.