INS a revizuit în urcare contracţia PIB din 2010 la 1,3%, dar a menţinut creşterea din T4 la 0,1%

Autor: Marius Radu - Mediafax 03.03.2011

Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit în urcare cu 0,1 puncte procentuale, la 1,3%, contracţia PIB de anul trecut, însă a menţinut la 0,1% proiecţia de creştere economică din trimestrul patru, susţinută în principal de agricultură.

În serie ajustată sezonier, cea mai mare creştere din ultimul trimestru al anului trecut a fost înregistrată în agricultură, silvicultură şi piscicultură (+6%), urmată de sectorul industrial, (+1,3%) şi de cel al construcţiilor (+0,6%). În comerţ, volumele de activitate au rămas nemodificate comparativ cu trimestrul anterior.
După avansul uşor din ultimul trimestru al anului trecut, economia României ar putea ieşi tehnic din recesiune dacă va înregistra creştere şi în primele trei luni din acest an.
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, PIB a scăzut în trimestrul patru în serie brută cu 0,6%, în condiţiile în care avansurile înregistrate în agricultură, industrie şi activităţi financiare nu au susţinut reducerea volumelor de activitate din construcţii şi comerţ, hoteluri şi restaurante, transporturi şi telecomunicaţii.
Astfel, creşteri ale volumului de activitate s-au înregistrat în agricultură, silvicultură şi piscicultură (+7,4%), industrie (+5,8%) şi activităţi financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (+1,2%).

La polul opus, construcţiile, activităţile de comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi telecomunicaţii precum şi alte servicii şi-au redus volumul de activitate cu 7%, 2,9% şi, respectiv, cu 4,8%. Ca o consecinţă a evoluţiei înregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o scădere cu 3,1%.
Din punctul de vedere al utilizării PIB cererea internă a scăzut cu 1,2 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din 2009, în principal pe seama reducerii cu 4,7% a formării brute de capital fix.

Consumul final total s-a redus cu 2%, în special ca urmare a diminuării volumului cheltuielii pentru consumul final individual şi colectiv al administraţiilor publice cu 4,2%, respectiv 4,5%. Cheltuiala pentru consum final al gospodăriilor populaţiei s-a diminuat cu 0,9 procente, fiind o consecinţă a reducerii volumului desfacerilor de mărfuri prin comerţul cu amănuntul (-5,6%).
Un efect pozitiv a fost îmbunătăţirea exportului net ca urmare a devansării volumului importurilor (+12,2%) de către cel al exporturilor (+17,1%).
La nivelul anului 2010, scăderea a fost determinată de reducerea volumului valorii adăugate brute din agricutură, vânat şi silvicultură, pescuit şi piscicultură (-0,8%), construcţii (-10,7%), comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi telecomunicaţii (-4%) şi alte servicii (-2,8%).
Creşteri ale volumului de activitate s-au înregistrat în industrie (Ă5,1%) şi activităţi financiare; imobiliare, închirieri şi servicii pentru întreprinderi (Ă0,8%). Impozitele nete pe produs s-au redus cu 2,5%.

Consumul final total a înregistrat o scădere cu 2,1% în anul 2010, comparativ cu anul precedent, în special pe seama diminuării cu 3,9%, respectiv 3,2% a cheltuielii pentru consumul individual şi colectiv al administraţiilor publice dar şi a cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei cu 1,6 procente. Formarea brută de capital fix (investiţii - n.r.) a înregistrat o reducere cu 13,1%.

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea Produsului Intern Brut în termeni ajustaţi sezoneri, faţă de precedentele trei luni, cu 0,1%. De atunci, PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşteri uşoare de 0,1% în trimestrul al treilea din 2009 şi trimestrul patru din 2010 şi un avans de 0,3% în trimestrul doi al anului trecut.
Pentru acest an, autorităţile române şi Fondul Monetar Internaţional anticipează o creştere a economiei de circa 1,5%.