Diferenţa dintre mesajul spiritual şi propagandă/ de Stelian Ţurlea

Ziarul Financiar 03.03.2011

Frederic Lenoir

Socrate, Iisus şi Buddha
Trei modele de viaţă
Editura Paralela 45
Criza pe care o trăim nu este pur şi simplu economică şi financiară, ci şi filosofică şi spirituală. Ea trimite la întrebări universale: Ce il face pe om fericit? Ce anume poate fi considerat un progres adevărat? Care sunt condiţiile necesare unei vieţi sociale armonioase? Contrar unei viziuni pur materialiste a omului şi a lumii, Socrate, Iisus şi Buddha sunt trei modele de viaţă. O viaţă pe care ei nu o izolează niciodată intr-o concepţie închisă şi dogmatică. Cuvintele lor au străbătut secole fără să se perimeze şi, dincolo de divergenţe, cei trei sunt de acord în ceea ce priveşte partea cea mai importantă: existenţa omului e preţioasă şi fiecare, oriunde ar fi, este chemat să caute adevărul, să se cunoască în profunzime, să devină liber, să trăiască in pace cu sine însuşi si cu ceilalţi. Un mesaj umanist şi spiritual, care răspunde fără inconjur la întrebarea esenţială: de ce trăiesc?
Traducere din limba franceză de Aurelia Năstase.
Filosof şi director al publicaţiei "Monde des religions", Frederic Lenoir este de asemenea romancier şi dramaturg. Cărţile lui au fost traduse în douăzeci de limbi.
Daniel Săuca
Secera şi pixul
Propagandă în presa scrisă din judeţul Sălaj înainte şi după decembrie 1989
Editura Eikon
Lucrarea pune în evidenţă aspecte ale manifestării propagandei în presa scrisă din judeţul Sălaj înainte şi după decembrie 1989. Popaganda s-a manifestat mai violent înainte de revoluţie, dar nu a încetat nici după 1989, chiar dacă în forme mai subtile. Oricum, principalul emiţător al propagandei, atunci şi acum, este reprezentat de factorul politic, fie că vorbim de partidul unic din regimul totalitar, fie de partidele politice democratice ale zilelor noastre.