Nicolas Cage a dezlănţuit iadul 3D/ de Ziarul de Duminică

Ziarul Financiar 03.03.2011

Premieră absolută la Hollywood Multiplex: "Carmen" de Bizet, în format 3D

Sâmbătă, 5 martie, ora 18.30, la Hollywood Multiplex va avea loc, în premieră absolută în România, lansarea celebrei opere "Carmen" de Georges Bizet (foto 1), în format 3D RealD.

Pe parcursul a patru reprezentaţii, spectatorii Hollywood Multiplex vor trăi experienţa unică a unei opere clasice realizate în cel mai performant sistem 3D din lume - RealD - şi prezentate în exclusivitate de către cinematograful Hollywood Multiplex.

Opera "Carmen" de Bizet prezintă povestea vulcanicei Carmen, o tânără ţigancă a cărei iubire este pe cât de efemeră, pe atât de pasională şi are un efect devastator asupra bărbaţilor care o întâlnesc.

Brigadierul Don Jose însuşi se îndrăgosteşte iremediabil atunci când o vede pe Carmen pentru prima oară, iar gelozia îi anihilează complet raţiunea, conducându-l la crimă atunci când tânăra îl părăseşte pentru un alt bărbat.

O coproducţie RealD şi Royal Opera House din Londra.

Tudor Chirilă şi Iarina Demian îşi dau replici mortale în "O lume pe dos"

ArCuB găzduieşte pe 5 şi 12 martie, ora 19.00, primele două reprezentaţii ale piesei de teatru "O lume pe dos", în regia Iarinei Demian. Tudor Chirilă joacă în acest spectacol trei roluri (foto 2, 3, 4).

După "Biloxi Blues", piesa celebrului Neil Simon, regizoarea Iarina Demian reuneşte în montarea "Lumea pe dos" trei piese scurte ale unor autori americani consacraţi: "Preludiu şi Liebestod" de Terrence Mc Nally, "Problema" de A.R. Gurney şi "Naomi în camera de zi" de Cristopher Durang.

"Pentru mine a fost o provocare să joc trei roluri în trei piese diferite, care se constituie într-un singur spectacol. Tema singurătăţii, într-o lume în care aparent nu eşti niciodată singur, m-a incitat şi m-a motivat să construiesc nişte personaje complexe", se confesează Tudor Chirilă.

Iarina Demian vine cu îndemnurile: "Încercaţi nu doar să priviţi spectacolul nostru, ci să-l şi vedeţi! Să nu ne facem iluzii legate de lumea în care trăim. Să privim în faţă situaţiile limită ale existenţei umane şi să ne gândim că fiecare dintre noi facem parte din ea."

Simona Stoicescu, Smaranda Caragea, Marius Drogeanu, Mircea Drâmbăreanu, Andrei Runcanu completează distribuţia spectacolului.

Biletele pot fi achiziţionate la preţul de 31.80 lei (Categoria I), 26.50 lei (Categoria II) şi 15.90 lei (reducere la Categoria II - numai pentru elevi, studenţi, pensionari pe baza prezentării legitimaţiei sau talonului de pensie) de la Casa de Bilete ArCuB (Sala Batişte nr. 14) şi prin reţeaua Eventim: magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas, Cărtureşti sau online pe www.eventim.ro.

Detalii pe www.arcub.ro.

Dan le sac şi Scroobius Pip vin în România

Cunoscutul duo hip-hop/electro dan le sac vs Scroobius Pip (foto 5) va fi prezent în România în aprilie. Britanicii vor susţine doua concerte: pe 1 aprilie la Bucuresti, în Club Control si pe 2 aprilie la Cluj Napoca, in Boiler Club, cu sprijinul Burn Studios.

Deveniti celebri peste noapte, la sfârsitul lui 2006, datorită hit single-ului "Thou Shalt Always Kill", dan le sac vs Scroobius Pip vor electriza in aceasta primavara publicul roman cu ritmurile dansabile si versurile acide care au facut furori pana acum la festivalurile europene.

Desi provin din acelasi oras englez, drumurile celor doi artisti nu s-au intalnit pana in 2006, cand dan le sac, adica Daniel Stephens (muzician, DJ si promoter) si David Peter Meads aka Scroobius Pip (rapper/spoken word artist) se angajeaza intr-un magazin HMV din Lakeside. Prima lor colaborare, piesa Thou Shalt Always Kill, este imediat difuzata in emisiunea lui John Kennedy la postul britanic de radio XFM, propulsand duo-ul in playlist-urile tuturor internautilor pasionati de muzica. "Celebritatea a venit peste noapte: dintr-o data, piesa noastra circula pe internet, asa ca am imprumutat 200 de lire si-am filmat un videoclip", isi amintesc cei doi. Intre timp, Thou Shalt Always Kill a strans peste 3 milioane de accesari pe YouTube.

Albumul de debut, Angles (Sunday Best, 2008), a confirmat succesul combinatiei de ritmuri electronice si polemici hip-hop, iar dan le sac vs Scroobius Pip au sustinut de atunci numeroase show-uri live in Europa si Statele Unite, castigand din ce in ce mai multi fani. Atat muzical cat si vizual, duo-ul sfideaza conventiile showbiz-ului si sabloanele radiourilor comerciale. Cu toate acestea, piesele lor "Beat That My Heart Skipped", "Look For The Woman" si "A Letter From God To Man" au cucerit topurile si au fost intens difuzate.

Lansat in martie anul trecut, al doilea album dan le sac vs Scroobius Pip, intitulat "The Logic Of Chance", a impresionat publicul si criticii muzicali cu piese old school dance/hip-hop ca The Beat sau ritmurile Italo-disco din videoclipul Get Better.

Nicolas Cage se luptă cu Diavolul în "Drive Angry 3D"

Nicolas Cage a revenit pe marile ecrane în "Drive Angry 3D: Iadul se dezlănţuie", primul film de acţiune realizat integral în 3D (foto 6, 7, 8).

Inspirat de filmele anilor '70, "Drive Angry 3D: Iadul se dezlantuie" aduce in prim-plan povestea lui Milton (Nicolas Cage), un proscris care evadeaza la propriu din Iad, pentru a extermina secta satanista care i-a ucis fiica si i-a rapit nepoata. El isi uneste fortele cu Piper (Amber Heard) o chelnerita focoasa care, asemenea lui, se află in cautarea mantuirii. Impreuna, cei doi incearca sa dea de urma conducatorului demonic al sectei (Billy Burke) si in acelasi timp sa supravietuiasca atacurilor unui asasin misterios (William Fichtner), trimis de Diavol să il aduca pe Milton din nou in Iad. Pornind intr-o cursa agonizanta impotriva timpului, barbatul are la dispozitie 3 zile pentru a razbuna moartea fiicei sale si a impiedica secta sa-si duca la capat planurile odioase.

Filmul "Drive Angry 3D: Iadul se dezlantuie", productie Warner Bros. Pictures, este distribuit in Romania de MediaPro Distribution.

Primăvara începe cu One World Romania

A patra ediţie a Festivalului de film documentar One World Romania, dedicat drepturilor omului, va avea loc în perioada 16-21 martie la Bucureşti (foto 9).

Vor fi prezentate 36 de filme din 25 de ţări. Filmele sunt grupate pe şase secţiuni şi vor fi proiectate la patru cinematografe din centrul Bucureştiului - Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Corso şi Noul Cinematograf al Regizorului Român, din cadrul Muzeului Ţăranului Român.

Cele şase secţiuni sunt: "Ce ai face pentru bani?", "Oraşe în criză", "Violenţa ca acasă", "Intoleraţa noastră cea de toate zilele", "Eroi fără glorie", "Cum se (re)scrie istoria".

Din numărul total de filme prezentate în acest an, 33 vor fi proiectate în premieră pentru publicul din România. În plus, două producţii româneşti - "Valea Corlatului", în regia lui Stephane Lucon şi "După revoluţie", regizat de Laurenţiu Calciu - vor avea premiera în timpul One World Romania.

One World a debutat în 1999 la Praga şi s-a extins mai apoi în multe oraşe din întreaga lume. În ultimii patru ani, One World Romania a crescut, aducând la fiecare ediţie un program original.

Anul acesta, festivalul este organizat de Asociaţia One World Romania, în colaborare cu Centrul Ceh.

La fel ca la primele trei ediţii, şi în 2011 Festivalul One World Romania se află sub patronajul fostului preşedinte al Republicii Cehe, Václav Havel. De asemenea, festivalul este sprijinit de Radu Filipescu, Karel Schwarzenberg şi Kelemen Hunor.

Coloana sonoră a spotului de promovare a festivalului este reprezentată de un fragment din melodia "O lume minunată", a lui Mihai Constantinescu.

Scriitori români. Chipuri şi taine

Joi,3 martie 2011, la Institutul Cultural Român(Aleea Alexandru 38, Bucureşti) a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografieScriitori români. Chipuri şi tainedeMircea Struţeanu. Expoziţia va fi prezentată de criticul literar Eugen Negrici,profesor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti.

Imaginile a 55 de scriitori români contemporani, fotografiaţi de Mircea Struţeanu în decursul a 10 luni, compun o poveste de atmosferă, scrisă "clic cu clic":

"Portrete. Scriitori. Furt de suflete, alb-negru, cu aparatul de fotografiat. Sunt oameni iubiţi de ceilalţi pentru ce scriu, pentru cum scriu. Numele lor stau pe coperţile cărţilor şi, uneori, sună la fel de familiar ca numele prietenilor. Numele acestea au chipuri, iar chipurile au taine. În drumul printre scriitori, am trecut dincolo de priviri şi de gesturi, căutând punctul acela unic în care o expresie a feţei sau o poziţie a trupului dezvăluie literatura. O expoziţie în care, dincolo de generaţii şi genuri literare, forţa imaginii caută forţa cuvântului." - Mircea Struţeanu

Mircea Struţeanu (n. 1984) a realizat expoziţiile de fotografie Lumea Largă (2009, şi Where are you Aral Sea? (2010). Proiectul Scriitori români. Chipuri şi taineestedescris de artist drept un rezultat al întâlnirii dintre propria pasiune pentru fotografie şi înclinaţia către literatură a familiei sale.

Expoziţia este deschisă până la 17 martie 2011.

Dacă e marţi, ai 40% reducere la CinemaPRO

Până pe 15 martie, spectatorii CinemaPRO sunt aşteptaţi, în zilele de marţi, să profite de reducerea de 40% la biletele de film. Numai cu talonul decupat din ziarul Ring (foto 10).

Orice persoană care se prezintă la CinemaPRO cu un talon de reducere decupat din ziarul Ring, talon care conţine mesajul "Azi e marţi, azi mergi la film cu ziarul Ring", beneficiază de reducerea de 40% aplicată la preţul întreg al unui bilet de film.

Reducerea de 40% din preţul întreg al unui bilet se acordă doar în zilele de marţi şi se aplică tuturor biletelor indiferent de oră sau tipul de film.

Expoziţie Grigore Gafencu

Prezentat publicului ieşean la Muzeul Unirii, proiectul expoziţional "Grigore Gafencu. Un destin" (foto 11), a fost iniţiativa IICCMER. Demisionînd din funcţia de ministru de externe în 1941, Gafencu decide să se stabilească în Occident. După 1945 devine activ colaborator al postului de radio Europa Liberă pînă la revoluţia din Ungaria (1956). Ioana Cioflâncă, coordonatoarea proiectului, precizează că "expoziţia se deosebeşte de expoziţiile clasice care pun accentul pe obiecte. Vizitatorii sînt îndemnaţi să descopere informaţii despre omul politic, diplomatul şi jurnalistul Gafencu prin intermediul filmelor de epocă şi a discursurilor acestuia de la Radio Europa Liberă." (Laura Guţanu)