BRD Sogelease a finanţat bunuri de 99 mil. euro, în creştere cu 35%

Autor: Ciprian Valentin Botea 03.03.2011

BRD Sogelease, divizia de leasing a grupului BRD, a finanţat anul trecut bunuri în valoare de 99 milioane euro, în creştere cu 35% faţă de 2009, iar numărul contractelor încheiate s-a ridicat la circa 1.400.

Creşterea de anul trecut a finanţărilor survine în condiţiile în care piaţa a scăzut cu peste 25%, până la circa un miliard de euro. Finanţările acordate sunt însă la 42% din nivelul înregistrat cu doi ani înainte având în vedere că afacerile companiei se contractaseră cu 70% în 2009, în ton cu întreaga piaţă de leasing.

În 2007 şi 2008, când piaţa leasingului financiar se afla la maximul istoric, valoarea finanţărilor acordate se apropia de 5 miliarde euro pe an.

"În acest an, strategia noastră urmăreşte conservarea portofoliului existent, încheierea de noi contracte de leasing şi lansarea de noi produse prin perfectarea de parteneriate cu dealeri auto şi furnizori de bunuri", spune Vorles Morlot, directorul general al BRD Sogelease.

Cea mai mare creştere a finanţărilor acordate de companie s-a înregistrat în cazul contractelor de tip sale&lease back (care presupun vânzarea unui imobil pentru ca în baza unui contract de leasing vânzătorul să-şi păstreze dreptul de folosire a bunului, în schimbul unei chirii), în timp ce finanţările de autovehicule şi echipamente pentru construcţii au scăzut. La începutul acestui an BRD Sogelease a preluat printr-un contract de tip sale& lease back o clădire de birouri din Capitală de la omul de afaceri Octavian Radu printr-o tranzacţie în valoare de 4,9 mil. euro.

La sfârşitul anului trecut, o treime din portofoliul BRD Sogelease era reprezentată de finanţările pentru autovehicule. Finanţările pentru echipamente însumau peste jumătate din portofoliu, iar 15% erau finanţări pentru imobiliare.

BRD Sogelease a urcat anul trecut pe locul trei în clasamentul celor mai mari zece firme din piaţa de leasing, susţin reprezentanţii companiei, după ce la sfârşitul lui 2008 ocupa a cincea poziţie, cu o cotă de piaţă de aproape 10%. Cele mai mari companii de profil sunt UniCredit Leasing şi BCR Leasing, potrivit datelor de la sfârşitul lui 2009.