Cine sunt clienţii celui mai mare fond de investiţii din România?

Autor: Roxana Pricop 03.03.2011

BCR Monetar, cel mai mare fond de investiţii din România - cu active de peste 1,5 miliarde de lei, a ajuns să fie în cei trei ani de funcţionare "puşculiţa de economii" a ţăranilor după ce îşi vând recoltele, a mănăstirilor care strâng bani pentru lemnele de iarnă, dar şi un instrument de "cash management" pentru micii întreprinzători.



Lansat în toamna anului 2007, cu doar câteva luni înaintea declanşării crizei financiare, BCR Monetar a crescut într-un an cât nu au reuşit alte fonduri nici în zece ani. Încă din start, BCR Monetar, administrat de Erste Asset Management, a beneficiat de două mari avantaje: afilierea la cea mai mare bancă din România-BCR şi nevoia românilor de a-şi pune economiile la adăpost de criza financiară. Altfel spus, prin reţeaua de unităţi a BCR, fondul BCR Monetar a ajuns peste tot în ţară, reuşind să strângă după trei ani de funcţionare peste 1,5 mld. lei (peste 350 mil. euro) de la un număr de peste 67.000 de investitori persoane fizice şi juridice.

"Am ajuns mai repede unde ne-am propus cu fondul BCR Monetar. Pot spune că ne-a ajutat foarte mult contextul ultimilor trei ani: criza financiară a redus la minim apetitul pentru risc şi i-a făcut pe români să economisească. Dobânzile ridicate la depozitele bancare au fost un alt factor de sprijin", a spus Dragoş Neacşu, preşedintele societăţii de administrare Erste Asset Management.

BCR Monetar a obţinut un randament de 43% din momentul lansării, octombruie 2007, investind preponderent în depozite bancare şi titluri de stat. În acelaşi interval, indicele BET al Bursei de la Bucureşti a înregistrat o pierdere de 41%. În 2010 Fondul a adus un randament de circa 10%, faţă de o medie a dobânzilor bancare de 8%, dar diferenţa este că la acest fond poţi umbla oricând la bani. Dezavantajul este că banii nu sunt garantaţi în limita a 100.000 de euro, ca la bancă.

Profilul de risc scăzut şi faptul că dezinvestirea nu aduce pierderea randamentului, cum se întâmplă în cazul spargerii depozitelor înainte de termen, i-au adus fondului BCR Monetar clienţi de toate vârstele şi de toate profesiile.

"Considerăm că BCR Monetar este o mică Românie: investitorii provenind atât din mediul rural, cât şi cel urban, există o reprezentare a tuturor vârstelor şi a profesiilor", a explicat Neacşu.

Cel mai în vârstă investitor în BCR Monetar are 101 ani şi economiseşte pentru a avea bani de medicamente. Cel mai tânăr investitor are doi ani, contul fiind deschis de către părinţii acestuia. O treime din investitori au peste 60 de ani, doar 3% din total fiind mai tineri de 25 de ani.

Mitropoliile, eparhiile şi chiar mănăstirile completează lista celor 67.000 de investitori în BCR Monetar, motivaţia economisirii fiind fie fondurile necesare unor reparaţii sau lemnele de iarnă. Universităţile de stat, fundaţiile, casele de ajutor reciproc pentru pensionari, asociaţiile de proprietari, întreprinderile mici şi mijlocii au banii investiţi în BCR Monetar.

Cea mai mare investiţie din partea unui client persoană fizică este de 3 milioane de lei, persoana fiind din Tulcea, în timp ce cel mai mare plasament al unei persoane juridice este de 8 milioane de lei. Fiecare dintre cei peste 67.000 de clienţi investesc cu un anumit scop.

"De exemplu, în cazul persoanelor din mediul rural investiţiile sunt corelate cu ciclul recoltelor. Toamna, după vânzarea recoltelor, se depun banii, iar primăvara sunt retraşi din fond. În cazul antreprenorilor, fondul monetar funcţionează că un instrument de cash management care îi ajută să îşi protejeze disponibilităţile de inflaţie sau de deprecierea leului", a mai spus Neacşu.

Principalele avantaje ale investiţiei într-un fond monetar sunt lichiditatea, costurile mici şi faptul că investitorul nu pierde randamentul cum este cazul unui depozit spart înainte de termen. Astfel că antreprenorii îl pot folosi ca pe un instrument de administrare a lichidităţilor de care dispun la un moment dat cu avantajul că, odată investite, retragerea banilor dintr-un fond monetar este rapidă şi cu costuri reduse sau chiar zero. Administratorul BCR Monetar percepe un comision anual de administrare de 1,5% din activele fondului, neexistând comisioane de intrare sau de ieşire din fond. "La început, când investitorii nu prea aveau încredere, făceau răscumpărări trimestriale pentru a se asigura că randamentul fondului este real şi că îşi încasează banii", a continuat Neacşu.

Administratorul îşi propune să atingă pragul de 100.000 de investitori în BCR Monetar până la finele anului şi active nete de 1,8 mld. lei.