Funcţionarii care lucrează cu fonduri europene, plătiţi suplimentar

Ziarul Financiar 03.03.2011

Guvernul a decis, de asemenea, că angajaţii care lucrează la proiecte europene finanţate din fonduri externe nerambursabile (nu doar funcţionarii specializaţi, ci toţi care într-un fel sau altul sunt implicaţi) pot fi plătiţi suplimentar printr-un contract de prestări servicii pentru munca efectuată în afara programului de lucru.

Executivul susţine că, prin această măsură, încearcă să păstreze specialiştii în sistem, dar şi să dinamizeze atragerea de fonduri. Ordonanţa de urgenţă care reglementează acest lucru nu prevede câţi angajaţi vor beneficia de aceste măsuri. Ministerul Transporturilor, unul dintre iniţiatorii ordonanţei, alături de Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Justiţiei, susţine că nu se poate avansa o cifră pentru că totul depinde de numărul proiectelor. Transporturile vor avea, de pildă, câte o echipă care lucrează pe fiecare tronson de autostradă, de drum etc. şi totul depinde de câte astfel de lucrări vor fi. Ministerul Educaţiei crede însă că de ordonanţă vor beneficia circa 8.000-10.000 de profesori care vor fi implicaţi în predarea unor cursuri finanţate din banii UE. Potrivit legislaţiei adoptate anul trecut, pentru diminuarea cheltuielilor, orele suplimentare ale bugetarilor nu sunt plătite, ci se acordă alte ore sau zile libere. Ordonanţa face posibil ca astfel de ore să fie şi remunerate.

Prin lege, funcţionarii care se ocupă strict de proiecte europene beneficiază de o suplimentare a veniturilor, dar limitată - este vorba despre de o majorare maximă a salariului de bază cu până la 25 de clase de salarizare. Prin posibilitatea ca funcţionarii să lucreze cu contract de management în orele libere, practic această limitare la plată este eliminată.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, spune însă că un funcţionar specializat pe fonduri europene trebuie să opteze: fie primeşte majorarea de salariu şi nu poate încheia un contract de management, fie renunţă la majorare şi poate încheia acel contract.