Încasările din TVA şi accize au urcat veniturile bugetare cu 17% în februarie, la 11 miliarde lei

Autor: Marius Radu 04.03.2011

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat în luna februarie venituri la buget de 11 miliarde de lei, cu 17% mai mari faţă de cele din perioada similar a anului trecut, susţinute de creşterea substanţială a încasărilor din accize şi TVA, potrivit datelor instituţiei citate de Mediafax.

În structură, veniturile la bugetul de stat, de aproape 7 miliarde de lei, au depăşit programul stabilit cu circa 9% şi au fost cu 26,67% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul unor creşteri de peste 40% a încasărilor din TVA şi accize.

Astfel, veniturile din TVA au depăşit prevederile bugetare cu circa 3%, ajungând la 3,12 miliarde de lei, însă comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent au urcat cu 41% (909 milioane lei).

Potrivit ANAF, creşterea substanţială a încasărilor din TVA s-a datorat majorării acestei taxe, cu o contribuţie de 583 milioane lei, dar şi creşterii eficienţei activităţii de colectare şi diminuare a fenomenelor de evaziune şi fraudă fiscală, cu 326 milioane lei.

O creştere cu mult peste programul stabilit se constată şi la accize, unde suma colectată, de 1,23 miliarde de lei, este cu 45% peste programul anunţat şi cu 55% peste încasările din aceeaşi perioadă a anului anterior.

Impozitul pe profit a adus, de asemenea, venituri suplimentare la buget, în condiţiile în care realizările au depăşit proiecţia cu 20%, iar creşterea anuală a fost de 17,3%. Suma încasată din impozitul pe profit a fost 773 milioane de lei.