Ţiriac, despre problemele României: Suntem amorfi şi am greşit orientându-ne exclusiv către Vest

Autor: Mediafax 06.03.2011

România a devenit o ţară "liniştită", despre care nu mai vorbeşte nimeni, iar una dintre greşelile majore din ultimii douăzeci de ani a fost orientarea exclusivă către Vest, fiind ignorate China, Rusia şi alţi parteneri tradiţionali, a afirmat omul de afaceri Ion Ţiriac în cadrul emisiunii "După 20 de ani" transmisă duminică la Pro TV, citat de Mediafax.

" Am ajuns amorfi. Nu mai discută nimeni de noi. Am fost la târgul de automobile acum două zile, am fost invitat la o cină cu 50 de oaspeţi, începând de la domnul Peugeot, domnul Porsche, domnul Cartier, toţi care erau acolo: «Uite ce ţară liniştită aveţi! Nu se mai vorbeşte de ea» ", a declarat Ţiriac.

El a adăugat că o ţară nu trebuie să se izoleze, ci să dezvolte relaţiile internaţionale, atât la nivel politic, cât şi la nivel de afaceri.

"Există o treabă care la noi se numeşte trafic de influenţă, iar pe peste tot în lume se numeşte lobbying. Există o treabă care la noi ar trebui să se numească relaţii internaţionale, iar la ceilalţi se numesc călătorii normale. Nu se poate să nu ai o relaţie cu omonimul tău, sinonimul tău, sau cum vreţi să-i spuneţi, omul de pe partea cealaltă, la Londra, la Paris sau la Madrid, pentru că altfel trăieşti şi te izolezi", a spus Ţiriac.