Banii din petrol curg în continuare în conturile lui Gadhafi

Autor: Livadariu Andreea 06.03.2011

Regimul lui Muammar Gadhafi încă profită de pe urma sutelor de milioane de dolari pe care îi obţine din exporturile de petrol, în pofida sancţiunilor financiare impuse de ţări occidentale precum SUA, Germania, Franţa şi Italia, cu scopul de a-l determina pe temutul lider să renunţe la putere, scrie Financial Times.

Deocamdată, instaurarea embargoului asupra Libiei în ceea ce priveşte exporturile de petrol nu a avut efectul scontat, deoarece banii obţinuţi din vânzările de ţiţei ajung în conturile băncii centrale a Libiei, adică sub controlul direct al lui Gadhafi, conform declaraţiilor unui oficial occidental. Sancţiunile lansate de ONU şi UE nu au drept ţintă şi banca centrală a Libiei, dar instituţia se află pe lista de grupuri către care companiile americane nu pot face plăţi.

Conform datelor oficiale, Libia a exportat 570.000 de barili de petrol pe zi în ultima săptămână a lunii februarie şi aproximativ 400.000 de barili de petrol pe zi în prima săptămână a lunii martie, veniturile încasate în această perioadă ridicându-se la aproximativ 770 mil. dolari (551,3 mil. euro).

Cu toate acestea, se aşteaptă o schimbare a situaţiei, deoarece tot mai multe companii energetice, precum şi armatorii care deţin petroliere au anunţat că încetează colaborarea cu Libia până când Gadhafi se va retrage de la conducerea ţării. Companiile din China şi India au rămas acum singurele care continuă să cumpere ţiţei din Libia.