Agenţia de rating americană Standard & Poor’s duce Portugalia mai aproape de un ajutor extern

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 06.03.2011

Agenţia de rating Standard & Poor's (S&P) împinge Portugalia mai aproape de un ajutor financiar extern după ce a anunţat că se aşteaptă ca economia ţării să se contracte cu 2% în acest an şi că şi-ar putea revizui în jos ratingul legat de datorii, potrivit BBC News.

Dobânzile cerute de investitori guvernului de la Lisabona continuă să rămână ridicate, vineri titlurile de stat pe zece ani având un randament de 7,54% pe an la euro.

"Considerăm că guvernul a făcut puţine progrese în ceea ce priveşte reformele pentru impulsionarea creşterii economice", au declarat oficialii agenţiei. S&P se aşteaptă să ia o decizie în privinţa reducerii ratingului în următoarele trei luni şi a sugerat că noul fond de bailout al zonei euro ar putea afecta bonitatea Portugaliei.

S&P a declarat că autorităţile de la Lisabona ar putea fi nevoite să-şi ramburseze creditele de susţinere înaintea altor datorii având legătură cu creditori privaţi, în acest fel nivelul de risc al acestor datorii urmând să crească. Astfel, creditorii privaţi ar putea fi nevoiţi să suporte toate pierderile rezultate dintr-un posibil faliment (default).

S&P a sugerat că Portugalia ar putea fi vulnerabilă în faţa unei retrageri neaşteptate a creditorilor, datoriile acesteia fiind în prezent deţinute de străini în proporţie de 54%.

Dacă portughezii vor reuşi o reducere a deficitului sau vor adopta reforme de susţinere a creşterii economice, probabilitatea unei reduceri a ratingului ar putea scădea.

Agenţia s-a arătat preocupată în special de incapacitatea guvernului portughez de a avansa în privinţa reformării pieţei muncii. Ratingul actual al S&P pentru Portugalia este A-.

Cele mai mari agenţii de rating din lume - Standard & Poor's, Fitch şi Moody's, toate firme americane - au fost acuzate anul trecut de politicienii europeni că agravează criza datoriilor suverane reducând ratingurile ţărilor care şi aşa au probleme, Bruxellesul propunând astfel crearea unei agenţii de rating europene.

Irlanda şi Grecia au nevoie de credite mai ieftine

Ţările din zona euro trebuie să ofere Greciei şi Irlandei condiţii mai relaxate legate de creditele acordate, a declarat Olli Rehn (foto), comisarul european pe probleme monetare, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters. "Există pericolul de a împovăra ambele ţări cu condiţii exagerat de stricte legate de credite. Zona euro trebuie să-şi reducă dobânzile la creditele pentru Grecia şi Irlanda", a declarat Rehn. De asemenea, perioada pe care au fost acordate creditele Greciei trebuie dublată la şapte ani, potrivit lui Rehn.