Petrom, profit de 100 mil. euro din energia de la Brazi

Autor: Roxana Petrescu 06.03.2011

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, şi-ar putea spori profitul cu circa 100 de milioane de euro odată cu punerea în funcţiune a centralei de 860 MW de la Brazi, o investiţie de 500 de milioane de euro.

Lucrările la proiectul care este mai mare decât un reactor nuclear al centralei de la Cernavodă au început la jumătatea anului 2009, finalizarea construcţiilor fiind programată pentru a doua jumătate a acestui an. Prin intermediul acestei centrale, care va funcţiona pe gaze, Petrom va deveni unul dintre cei mai mari producători de energie din România cu o cotă de piaţă de circa 8%.

"Estimăm că proiectul ar putea contribui cu 100 de milioane de euro la profitul EBIT, odată ce va deveni operaţional", se arată într-o notă realizată de către analiştii băncii de investiţii Jefferies & Co. adresată clienţilor săi şi preluată de Bloomberg.

Pornind de la preţul gazelor pentru 2010, atât pentru producţia internă, cât şi pentru cele importate din Rusia, şi de la ponderea finală a acestora în coşul de consum, ar rezulta că pentru fiecare MWh produs Petrom ar cheltui circa 20 dolari (14 euro), compania putând să vândă mai departe energia cu circa 40 de euro pe MWh.

Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor Petrom, randamentul centralei va fi de aproximativ 60%, ceea ce înseamnă că într-un an unitatea va produce 4,5 TWh. Astfel, doar pornind de la aceste calcule, câştigul companiei s-ar putea ridica la peste 110 de milioane de euro într-un an complet de funcţionare. Petrom estima iniţal că acest proiect se va putea amortiza în circa 10 ani de zile, având o durată de viaţă de 25 de ani.

Ţinând cont că este un proiect nou, specialiştii din piaţă spun că energia produsă de Petrom la Brazi va fi a treia cea mai ieftină formă de electricitate realizată local, după cea hidro şi nucleară.

Acesta nu este singurul proiect pe care Petrom îl derulează pe piaţa energiei, compania având în construcţie un parc eolian în Dobrogea de circa 45-50 MW în care investiţiile se vor ridica la aproximativ 100 de milioane de euro. Şi această investiţie urmează să fie finalizată anul acesta.

OMV Petrom a raportat anul trecut vânzări de 18,6 miliarde de lei (4,4 miliarde de euro), în creştere cu 16% comparativ cu 2009, cel mai important salt fiind însă înregistrat de profitul net al companiei, care a ajuns la circa 2,2 miliarde de lei (521 mil. euro), cu 163% mai mare comparativ cu rezultatul înregistrat anul anterior. Grupul a obţinut anul trecut un profit înainte de taxe şi impozite (EBIT) de 2,98 miliarde lei (709 mil. euro), cu 84% mai mare decât cel consemnat în 2009, conform standardelor internaţionale de contabilitate.

Rezultatele record au fost înregistrate în contextul scumpirii carburanţilor, dar şi al măsurilor de tăiere a costurilor luate de companie, cea mai importantă dintre acestea fiind închiderea rafinăriei Arpechim.

Acţiunile Petrom au pierdut vineri 0,77%, închizând la preţul de 0,387 lei, însă de la începutul anului au o creştere de 15,5%. Compania are o capitalizare de 5,2 mld. euro.