Vodafone s-a dus la Boc să discute despre investiţii şi amendă

Autor: Adrian Seceleanu 06.03.2011

Vittorio Colao, directorul executiv al grupului britanic Vodafone, care controlează numărul doi de pe piaţa de comunicaţii mobile din România, s-a întâlnit cu premierul Emil Boc şi cu ministrul comunicaţiilor Valerian Vreme, pe agenda discuţiilor aflându-se evoluţia pieţei locale de comunicaţii şi planurile de investiţii ale grupului. potrivit datelor comunicate oficial de companie şi de Guvern.

La întrevederea de la Palatul Victoria au participat Vittorio Colao, CEO al Vodafone Group, Michel Combes, CEO al Vodafone Europa, Iñaki Berroeta, CEO al Vodafone România, şi Marian Velicu, Corporate Affairs Director la Vodafone România.

Italianul Vittorio Colao, 50 de ani, care conduce grupul Vodafone, cu venituri anuale de aproape 60 mld. euro şi aproape 360 de milioane de clienţi la nivel global, îşi programase vizita în România înainte ca subsidiara locală a Vodafone să fie amendată pe 15 februarie de Consiliul Concurenţei cu 28,3 mil. euro pentru abuz de poziţie dominantă, într-un dosar aflat în investigaţie din anul 2006. Subiectul amenzii de la Concurenţă ar fi fost abordat de şeful grupului Vodafone pe durata discuţiei cu premierul, potrivit unor surse citate de Mediafax. Reprezentanţii Vodafone ar fi spus că, în opinia companiei, decizia este exagerată şi că o vor contesta în instanţă, iar premierul ar fi "luat notă", fără a răspunde. Concurenţa a amendat şi compania Orange România cu 34,8 mil. euro în acelaşi dosar.

Potrivit declaraţiei Guvernului, reprezentanţii operatorului de telefonie mobilă Vodafone au prezentat în discuţia avută cu premierul Emil Boc planurile companiei privind investiţiile în România, apreciind că "ţara a depăşit perioada de criză economică şi reprezintă o destinaţie cu potenţial investiţional". Iñaki Berroeta, directorul executiv al Vodafone România, companie cu 10 milioane de clienţi şi venituri anuale de aproape 900 mil. euro, a precizat încă din luna decembrie 2010, la scurt timp de la preluarea mandatului de CEO, că grupul va investi 500 mil. euro în România, în următorii cinci ani.

Proiectul de construire a unor reţele de internet de mare viteză în zonele defavorizate, pentru care UE a alocat României fonduri de 84 mil. euro, a fost evocat de Emil Boc în cadrul discuţiei, ca exemplu al oportunităţilor existente pe piaţa locală pentru operatorii telecom.

Fondurile au fost însă blocate anul trecut de UE după ce fostul ministru PD-L al comunicaţiilor a încercat să deturneze banii de la dezvoltarea serviciilor internet către un proiect de informatizare a administraţiei.