Restructurarea Finanţelor: 5.200 de posturi desfiinţate, Garda Financiară şi Vama se dizolvă în ANAF

Autor: Claudia Medrega 06.03.2011

Guvernul vrea să reducă numărul de posturi din Ministerul Finanţelor cu aproape 5.200 şi să desfiinţeze Garda Financiară şi Autoritatea Vămilor, atribuţiile acestora urmând să fie preluate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), care e responsabilă de colectarea unor venituri de circa 34 mld. euro pe an la buget.

Ministerul Finanţelor a rămas unul dintre cele mai nereformate ministere, alături de Ministerul de Interne. În toamna anului trecut, premierul Emil Boc îi cerea ministrului de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, să reorganizeze ministerul.

La sfârşitul lunii februarie 2011, Boc readucea în discuţie că ministerele de Interne şi de Finanţe sunt încă restante în ceea ce priveşte derularea restructurării, proces care trebuie finalizat deoarece cele două instituţii nu pot face opinie separată în Guvern.

Guvernul intenţionează să reducă numărul de posturi din Ministerul Finanţelor cu 14%, de la 36.202 la 31.027, majoritatea funcţiilor desfiinţate fiind la ANAF, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern.

Comparativ cu anul 2009 la nivelul Ministerului Finanţelor s-a înregistrat o scădere a numărului de posturi finanţate cu 3.084, dintre care 1.084 posturi în anul 2009 şi 2.000 de posturi în 2010, conform notei de fundamentare la proiectul de HG.

La sfârşitul lunii ianuarie, numărul de posturi ocupate a fost mai mic cu 2.208 posturi faţă de începutul anului 2009.

Aparatul propriu al ministerului va fi redus cu 207 funcţii, până la maximum 1.654 posturi. Totodată, la Ministerul Finanţelor, numărul de posturi de secretari de stat va fi redus de la 4 la 3, câţi sunt în prezent.

Măsurile de restructurare vor conduce la asigurarea "unei structuri simple şi eficiente, simplificarea procesului decizional şi posibilitatea relocării personalului în funcţie de noua structură", în viziunea autorităţilor.

Cum se restructurează Fiscul

La ANAF, numărul de posturi va fi redus cu aproape 5.000, la 29.100 de posturi, şi va include atât funcţiile preşedintelui, pe cele ale vicepreşedinţilor, cât şi posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

Activitatea Fiscului va fi structurată pe colectarea şi administrarea veniturilor bugetare, inspecţia fiscală, operaţiuni vamale, operaţiuni de gardă financiară şi structuri suport.

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, declara pentru ZF în decembrie că restructurarea la nivelul sectorului fiscal va duce la dispariţia a peste 30% dintre cele 424 de administraţii financiare existente în teritoriu, urmând să existe şi disponibilizări la Garda Financiară, Vamă şi Trezorerie.

El menţiona atunci că obiectivul este ca la sfârşitul primului trimestru din 2011 să fie finalizat procesul de comasare sau desfiinţare a circa 150 de administraţii financiare.

În noua organigramă a instituţiei, preşedintele va avea în subordine patru vicepreşedinţi, un secretar general, funcţionari publici şi personalul contractual.