PDL crede că a scos economia din criză, iar Boc este salvatorul ţării

Autor: Iulian Anghel 06.03.2011

Deşi în urmă cu câteva săptămâni schimbarea din funcţie a premierului Emil Boc părea, dacă nu o certitudine, cel puţin o opţiune serioasă în PDL, partidul de guvernământ se întrece acum în laude la adresa şefului guvernului pe care îl consideră salvatorul economiei, cel care a scos ţara din criză.

Pentru Adriean Videanu, prim-vicepreşedinte al PDL, Emil Boc a "salvat România".

Emil Boc este premier de la finele anului 2008, timp în care economia românească a scăzut cu aproape 10%, pierzând 13 mld. euro în PIB. Dacă PDL face scut în jurul performanţei premierului Boc, oamenii de afaceri sunt extrem de nervoşi la adresa lui, reproşându-i că nu este vizibil pe plan extern şi de aceea România a ajuns să nu mai conteze, că nu a dat facilităţi astfel încât să nu fie nevoie să dea oameni afară şi că împrumuturile pe care le-a luat de la FMI şi alţi creditori externi nu au fost folosiţi pentru investiţii, ci pentru plata pensiilor şi a salariilor funcţionarilor de stat.

PDL, care de un an de zile se frământă şi care pe zi ce trece îşi creează în partid tot mai multe tabere, a avut sâmbătă o şedinţă importantă la care s-a stabilit data congresului la care ar urma să fie aleasă o nouă conducere a partidului şi anume 14 mai.

Deşi în februarie preşedintele Traian Băsescu, care doreşte schimbarea lui Boc cu o altă persoană, inclusiv un tehnocrat, afirmase că discuţia va fi reluată după congresul UDMR (care a avut loc la 26 februarie), despre un nou premier la Palatul Victoria nu s-a mai vorbit sâmbătă la reuniunea PDL.

În schimb, liderii partidului s-au întrecut în laude la adresa guvernului şi a guvernării.

Un alt fruntaş al PDL, vicepreşedintele Cristian Boureanu subliniază şi alte merite ale premierului şi ale guvernului său: "Avem singurul premier care, după doi ani de guvernare, nu este implicat în niciun scandal de corupţie şi totuşi s-a încercat să se arunce acest lucru pe partid. Avem singura guvernare pe vremea căreia au avut loc acţiunile de la vamă şi de la ANAF în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi mie mi se spune din partea PSD şi PNL că suntem corupţi (...) Poate ne-a fost frică să ne apărăm miniştrii".

Un alt vicepreşedinte al PDL, Ioan Oltean, a susţinut că atacarea premierului şi preşedintelui partidului nu înseamnă reformă în PDL, el criticând faptul că există voci - Cristian Preda, Monica Macovei, Sever Voinescu - care cer liderilor formaţiunii să se dea la o parte. Acest lucru l-a determinat pe eurodeputatul Cristian Preda să remarce că liderii PDL care au făcut bloc în jurul lui Boc sunt cei care au votat, recent, debarcarea lui. "Dacă azi decidem că o persoană e bună şi a doua zi decidem contrariul, nu suntem credibili", a susţinut Preda, care opinase şi el că premierul ar trebui să se retragă.

Elena Udrea, una dintre cele mai influente persoane din PDL, a fost neutră la adresa lui Boc, nici nu l-a criticat, nici nu l-a ridicat în slăvi. Ea în schimb a spus că PDL nu mai beneficiază de un lider providenţial, aşa cum a fost Traian Băsescu, şi de aceea la vârful partidului trebuie să fie o echipă credibilă. Ea nu a specificat dacă se gândeşte la o nouă echipă sau la actuala formulă de la vârful PDL. Premierul a întors laudele partidului: "Datorită coerenţei dintre acţiunile PDL şi ale Guvernului s-a reuşit redresarea economică". Aşa stând lucrurile, PDL merită să câştige alegerile din 2012, a susţinut Boc.