Şase seri de chitară clasică la Sala Radio

Autor: Parau Oltea Serban 07.03.2011

Festivalul Internaţional de Chitară Clasică de la Sala Radio, ajuns la cea de-a V-a ediţie, va debuta în seara de 16 martie, când va avea loc deschiderea oficială. Anul acesta, festivalul îi aduce la Bucureşti pe trei dintre cei mai apreciaţi interpreţi de gen ai momentului - Ricardo Gallén, Goran Krivokapić şi Ana Vidovic (în fotografie).

Vor putea fi auzite un număr impresionant de creaţii muzicale dedicate instrumentului cu şase corzi, de la vechi dansuri tradiţionale, la lucrări contemporane, nelipsind dintre acestea binecunoscutele concerte pentru chitară şi orchestră de Mario Castelnuovo-Tedesco, Hector Villa Lobos sau celebrul "Concert din Aranjuez" de Joaquin Rodrigo.

Evenimentul beneficiază de participarea extraordinară a chitaristului spaniol Ricardo Gallén pentru "Concertul pentru chitară şi orchestră" de Castelnuovo-Tedesco, dar şi pentru un recital solo programat joi, 17 martie.

Vineri, 18 martie, are loc un concert al Orchestrei Naţionale Radio dirijată de Ralf Sochaczewsky, în care Goran Krivokapic va interpreta "Concertul pentru chitară şi orchestră" de Villa Lobos.

Festivalul continuă sâmbătă, 19 martie 2011, cu un recital susţinut de chitariştii Stan Zamfirescu şi Costin Soare şi de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu.

Un alt tip de program este pregătit pentru duminică, seara începând cu "Isvor" - muzică românească tradiţională veche, de la Dimitrie Cantemir la Barbu Lăutaru, cu formaţia Imago Mundi. Părăsind chitarele celor de la Imago Mundi şi ajungând la chitara solo a lui Bogdan Mihăilescu, revenim în Europa occidentală cu Dowland, Scarlatti, de Fossa sau Paganini. Trio Zamfirescu reapare în recital la Sala Radio marţi, 22 martie, cu piese de Vivaldi, Boccherini, Bizet, Albeniz, Paco de Lucia, Gipsy Kings, Piazzolla.

În sfârşit, pe 23 martie, tânără, fermecătoare, dar mai ales o chitaristă recunoscută pe plan mondial, Ana Vidovic va fi eroina celebrului "Concert din Aranjuez" pentru chitară şi orchestră de Rodrigo, acompaniată de Orchestra de Cameră Radio, în versiunea dirijorului român stabilit la Hanovra, Dan Raţiu.

Toate concertele încep la ora 19.00.

Detalii despre acest eveniment - în Ziarul de Duminică de vineri, 11 martie, la rubrica Preview.