Grecia: Decizia Moody's de a retrograda ratingul suveran este "total nejustificată"

Ziarul Financiar 07.03.2011

Autorităţile elene apreciază ca "total nejustificată" decizia agenţiei de evaluare financiară Moody's de a reduce cu trei trepte calificativul suveran al Greciei, considerând că această acţiune nu reflectă situaţia reală a economiei, transmite AFP.

"Retrogradarea ratingului anunţată de Moody's este total nejustificată, deoarece nu reflectă o evaluare obiectivă şi echilibrată a condiţiilor actuale cărora Grecia le face faţă", se arată într-un comunicat al ministerului elen de Finanţe.

Agenţia a coborât cu trei trepte, de la "Ba1" la "B1" ratingul Greciei, cu perspectivă negativă, anunţând că decizia reflectă dificultăţile economice persistente şi riscul ca statul să intre în incapacitate de plată după 2013.

"Moody's îşi orientează analiza exclusiv asupra riscurilor", notează ministerul, menţionând că agenţia nu include în evaluare efectele pozitive pe care le au pentru economie programele guvernamentale de consolidare a finanţelor şi de reforme structurale.

Autorităţile subliniază că Moody's ignoră angajamentele asumate de statele din zona euro de a sprijini ţările care au dificultăţi în a se finanţa de pe pieţele de capital, precum Grecia şi Irlanda.