EURIBOR urcă vertiginos după ce BCE a lansat ideea majorării dobânzii

Autori: Liviu Chiru , Livadariu Andreea 07.03.2011

Ideea majorării dobânzii de referinţă la euro de la minimul istoric de 1%, lansată la finalul săptămânii trecute de preşedintele BCE Jean-Claude Trichet, a determinat un salt al EURIBOR, indicatorul în funcţie de care sunt stabilite dobânzile creditelor în euro.



EURIBOR la trei luni a ajuns ieri la 1,172% pe an, în creştere de la 1,09% în ziua de dinainte de declaraţiile făcute de Trichet. La începutul lui 2010, EURIBOR avea o valoare de 0,7%.

"Chiar dacă există şanse foarte mari ca BCE să înceapă o politică de majorare a dobânzii, cred că o va face totuşi cu prudenţă şi urmând paşi mărunţi, ca să vadă ce se întâmplă mai departe. Nu trebuie să ne aşteptăm la un salt spectaculos al dobânzii, dar vor fi creşteri mici", spune analistul financiar Aurelian Dochia. El anticipează că indicatorul Euribor s-ar putea situa la sfârşitul anului undeva între 2% şi 3% pe an.

Cel mai devreme în aprilie

Majorarea dobânzii de către BCE ar putea avea loc cel mai devreme în luna aprilie, declaraţiile lui Trichet de acum având rolul de a-i pregăti pe investitori, care de la izbucnirea crizei datoriilor suverane din zona euro au devenit foarte sensibili faţă de orice schimbare decisă de liderii europeni, pentru modificările din politica monetară. Totuşi, oficialii BCE vor lua o decizie şi în funcţie de urmările summitului european din această lună în care urmează să fie anunţate noile măsuri cu ajutorul cărora ţările din Uniunea Europeană vor să pună capăt crizei care durează de aproape un an.

Nici moneda euro nu a rămas imună la schimbarea de atitudine a conducerii BCE, moneda apreciindu-se până la maximul ultimelor patru luni în raport cu dolarul. Euro a avansat cu 0,3%, atingând 1,4031 de dolari pe unitate. Euro s-a depreciat ieri pentru o scurtă perioadă după ce agenţia Moody's a anunţat că a redus cu trei trepte calificativul suveran al Greciei şi a avertizat că ratingul ar putea fi retrogradat din nou.

Americanii nu îşi fac probleme din cauza inflaţiei

Spre deosebire de BCE, banca centrală americană (Fed) a lăsat să se înţeleagă că nu intenţionează să majoreze dobânda prea curând după ce preşedintele Ben Bernanke a declarat că nu vede riscuri inflaţioniste majore. Economiştii care au participat la un sondaj realizat de Bloomberg au declarat că dobânda din SUA, aflată în prezent la 0,25%, va creşte cel mai devreme în primul trimestru din 2012.

"Dacă americanii au teamă mai ales de recesiune, Europa este deosebit de îngrijorată de spectrul reizbucnirii inflaţiei. De aceea aşteptarea în ceea ce priveşte creşterea nivelului dobânzilor este mai prezentă în Europa", spune Nicolae Dănilă, profesor de economie şi fost preşedinte al BCR. El notează că multe state vor ieşi în perioada următoare pe pieţele internaţionale pentru a obţine finanţare, ceea ce va pune presiune adiţională pe dobânzi.

Ţările cu probleme, în special Portugalia, care se împrumută şi acum la o dobândă foarte mare de 7,5%, vor simţi cel mai acut impactul deciziei BCE, dar Mario Draghi, membru al conducerii BCE şi guvernator al Băncii Italiei, a dat asigurări că deşi politica monetară va fi înăsprită, ţările aflate în situaţii dificile nu vor fi afectate, dar că "politica monetară trebuie să prevină deteriorarea perspectivelor inflaţioniste". Inflaţia anuală din zona euro a urcat în februarie la 2,4% din cauza scumpirii petrolului şi a alimentelor, peste ţinta stabilită de BCE de 2%.

Totuşi, unii analişti externi sunt de părere că o singură majorare în acest an a dobânzii la euro nu va avea efecte semnificative. "Nu cred că o singură majorare a ratei dobânzii va avea efecte distructive asupra economiei", spune Kenneth Rogoff, profesor la Harvard, adăugând că decizia BCE este un răspuns la ritmul alert de creştere economică al Germaniei.