BCR Leasing trebuie să crească de opt ori ca să revină la nivelul din 2009

Autor: Ciprian Botea 07.03.2011

BCR Leasing, divizia de leasing a grupului BCR, şi-a bugetat pentru anul acesta să crească de opt ori volumul finanţărilor acordate după ce în 2010 afacerile s-au prăbuşit cu 87% şi au ajuns la numai 18 mil. euro, spune Bogdan Speteanu, directorul general al companiei.



"Anul trecut nu a fost cel mai bun din punctul de vedere al finanţărilor acordate deoarece ne-am concentrat pe optimizarea portofoliului existent. Acum suntem însă cu toate pânzele sus şi vrem să creştem de opt ori valoarea finanţărilor", a declarat Speteanu.

BCR Leasing era la sfârşitul lui 2009 al doilea jucător din piaţa de leasing financiar, cu finanţări de 138 mil. euro, dar nu este clar pe ce poziţie a ajuns după scăderea de anul trecut, în condiţiile în care doar câţiva jucători

şi-au publicat până acum rezultatele.

Piaţa de leasing a fost lovită puternic de criza economică din ultimii doi ani şi a scăzut cu circa 70% în 2009 şi cu aproape 30% anul trecut, când volumul total al finanţărilor a fost de circa 1 mld. euro faţă de vârfuri de aproape 5 mld. euro în 2007 şi 2008.

Jucătorii din această piaţă spun însă că au apărut deja primele semne de redresare şi în funcţie de evoluţia generală a economiei finanţările ar putea creşte cu două cifre în 2011. Speteanu se aşteaptă la o creştere agregată de circa 10% a pieţei de leasing financiar anul acesta.

Şi bancherii susţin că piaţa de leasing începe să îşi revină după perioada dificilă traversată în ultimii doi ani. "Avem semnale bune pe zona de leasing. A fost prima lovită de criză, dar acum este prima care îşi revine, începând cu leasingul operaţional", spune Dominic Bruynseels, CEO al BCR. La prezentarea cifrelor pe 2010, el a menţionat efectul negativ pe care divizia de leasing l-a avut asupra profitului operaţional al grupului BCR, care a scăzut cu 12,5%. "Majoritatea firmelor de leasing au avut o perioadă foarte, foarte grea."

BCR Leasing nu a făcut public rezultatul net înregistrat anul trecut după ce în 2009 a raportat o pierdere de aproape 32 mil. euro, pentru prima dată de la demararea operaţiunilor. În 2010, compania şi-a majorat capitalul social cu 23,5 mil. euro pentru a acoperi pierderile şi pentru susţinerea finanţărilor noi.

Compania vrea să-şi crească afacerile peste nivelul din 2009, când ocupa locul doi în piaţa de leasing, după ce şi-a relansat oferta de produse dedicate atât companiilor, cât şi clienţilor retail.

"Mizăm pe auto şi echipamente. Finanţările pentru autovehicule au reprezentat circa 85% din total anul trecut, dar credem că îşi vor reveni şi finanţările pentru echipamente şi utilaje agricole", a precizat Speteanu. Compania a lansat în februarie un produs dedicat fermierilor şi se aşteaptă ca finanţările acordate pe acest segment să crească de trei-patru ori faţă de 2008.

În ultimii doi ani, principala activitate a firmelor de leasing a devenit revânzarea bunurilor reposedate din cauza cererii foarte scăzute şi a creşterii numărului clienţilor rău-platnici. Speteanu spune încă că numărul autoturismelor şi echipamentelor recuperate a scăzut constant în ultimele luni. În prezent BCR Leasing are la vânzare circa 450 de bunuri reposedate.