Garda şi Vama: vor fi sau nu vor fi dizolvate în ANAF?

Autor: Mihaela Claudia Medrega 07.03.2011

Preşedintele Traian Băsescu intenţionează să mai dea o şansă Gărzii Financiare şi Autorităţii Naţionale a Vămilor, pe care se gândeşte să le menţină până la 31 decembrie pentru a proba capacitatea lor de a lupta cu evaziunea fiscală.

"Eu aş mai da o şansă acestor instituţii până la 31 decembrie pentru a putea da proba capacităţii de luptă cu evaziunea fiscală. Nu cred că atunci când o instituţie merge prost până la urmă o desfiinţezi. Trebuie să o faci să funcţioneze", a spus şeful statului ieri la bilanţul Ministerului Public.

Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, Executivul vrea să reducă numărul de posturi din Ministerul Finanţelor cu aproape 5.200 şi să desfiinţeze Garda Financiară şi Autoritatea Vămilor, atribuţiile acestora urmând să fie preluate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Omul de afafceri Gabriel Cârlig, acţionarul majoritar al producătorului clujean din industria textilă Jolidon, cu o cifră de afaceri de 24 mil. euro în 2009, spune că forma sub care vor funcţiona aceste instituţii nu contează atât de mult, important fiind ceea ce vor face. "Deciziile sunt mai mult administrative. La câtă economie gri sau neagră există important este să se facă ceva, să încerce să reducă evaziunea fiscală."

Şeful statului nu ştie dacă va fi "partizanul" acestui proiect, susţinând că va trebui să vadă toate argumentele. Preşedintele şi-a motivat rezerva faţă de reorganizarea acestor instituţii susţinând că nu-şi imaginează Vama fără personalitate juridică şi transferată într-o altă instituţie, precum ANAF, despre care partenerii europeni nu ştiu prea multe.

În viziunea Finanţelor, măsurile de restructurare vor conduce la asigurarea "unei structuri simple şi eficiente, simplificarea procesului decizional şi posibilitatea relocării personalului în funcţie de noua structură".

Potrivit planurilor de restructurare la ANAF, numărul de posturi va fi redus cu aproape 5.000, la 29.100 de posturi, şi va include atât funcţiile preşedintelui, pe cele ale vicepreşedinţilor, cât şi posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

Activitatea Fiscului ar urma să fie structurată pe colectarea şi administrarea veniturilor bugetare, inspecţia fiscală, operaţiuni vamale, operaţiuni de gardă financiară şi structuri suport.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nu au putut să fie contactaţi pentru comentarii.

Constantin Muclea, director comercial al Nordic Petfood, spune că în ipoteza în care s-ar amâna dizolvarea Gărzii Financiare şi a Autorităţii Naţionale a Vămilor până la sfârşitul anului există alternativa să se ajungă la înmulţirea controalelor fiscale şi chiar la abuzuri. "Din perspectiva controalelor există această posibilitate. Inspectorii să spună: să ieşim repede, să vedem, să controlăm. Ca să arătăm cât suntem de eficienţi. Şi tot firmele bune vor avea de suferit. Nu marii evazionişti. Câtă vreme instituţiile vor fi politizate nu se rezolvă. Câtă vreme vor fi profesionişti la conducere se vor şti criteriile".

Consultanţii fiscali au repetat de mai multe ori în ultimii ani că o creştere a numărului de controale fiscale nu va schimba în bine comportamentul de plată al contribuabililor, recomandând evitarea situaţiei din anii '90.

În anii '90 contribuabilii erau bombardaţi de controale efectuate de tot felul de autorităţi fiscale şi nefiscale, generând o povară logistică şi financiară care a determinat multe businessuri, altfel viabile şi capabile să supravieţuiască condiţiilor economice din acele timpuri, să se scufunde sau să se refugieze în economia gri. În varianta în care se va aproba dizolvarea Gărzii şi a Vămii s-ar crea o "superinstituţie", dar întrebarea este cât de eficientă va fi şi ce economii de costuri se vor face, a mai spus Muclea de la Nordic Petfood, companie membră a grupului Nordic Import Export, cu afaceri de peste 130 mil. euro în 2009.

"Restructurările s-au făcut de multe ori prin adăugire. De la vorbe la fapte este cale lungă. Întrebarea este dacă prin desfiinţarea acestor posturi se fac economii de costuri sau nu. Şi dacă ANAF va fi mai eficientă în acţiune. Dacă îşi va aduce aportul la combaterea evaziunii fiscale."

Muclea a adus în discuţie şi fiscalitatea excesivă, în special sub aspectul contribuţiilor sociale.