Euribor s-a dublat în şase luni. Vine scumpirea creditelor

Ziarul Financiar 07.03.2011

Euribor la trei luni, indicatorul de care se leagă costul creditelor pentru clienţi, a urcat la 1,17%, de la 0,6% în vara lui 2010, din cauza temerilor că BCE va majora în curând dobânda-cheie la euro.



Creditele în euro, care reprezintă aproape două treimi din finanţările acordate de bănci companiilor şi populaţiei, se vor scumpi pe măsură ce Banca Centrală Europeană (BCE) va majora dobânda-cheie pentru a răspunde presiunilor inflaţioniste aduse de scumpirea explozivă a petrolului.

Pentru un client cu un credit ipotecar de 30.000 de euro, rambursabil în 30 de ani, o creştere a dobânzii cu un punct procentual, pornind de la 5,8% pe an (media pieţei în prezent, potrivit datelor BNR) aduce o creştere a ratei lunare cu 20 de euro, la 226 de euro.

Doar aşteptările create de comentariile recente ale oficialilor băncii privind majorarea dobânzii-cheie au împins indicatorul Euribor, care reflectă costul la care băncile de top îşi împrumută euro între ele, la cele mai înalte niveluri înregistrate din vara lui 2009. Dobânda-cheie a BCE a rămas nemişcată din mai 2009 la minimul istoric de 1% pe an.

Preţul petrolului aproape s-a dublat din vara trecută şi împreună cu scumpirea alimentelor au împins inflaţia în zona euro la 2,4% în prezent, peste plafonul agreat de BCE, de 2%. În aceste condiţii, analiştii se aşteaptă că anul 2011 să aducă două sau chiar trei majorări ale dobânzii-cheie la euro.

Nicolae Dănilă, profesor de economie şi fost preşedinte al BCR, spune că urmează intrarea într-o spirală care va duce dobânzile mult mai sus faţă de nivelurile actuale şi din această cauză se va ajunge ca unele ţări din zona euro şi altele din UE să ceară restructurarea datoriilor. Dar cel mai mult ar putea avea de suferit companiile şi implicit clienţii individuali către care băncile ar putea transfera o parte din scumpirea banilor.

"Dacă americanii au teamă mai ales de recesiune, Europa este deosebit de îngrijorată de spectrul reizbucnirii inflaţiei. De aceea aşteptarea în ceea ce priveşte creşterea nivelului dobânzilor este mai prezentă în Europa. Cu cât creşte nivelul datoriilor suverane de finanţat pe piaţa internaţională de capital, cu atât ceilalţi jucători de pe piaţă, care au nevoie la rândul lor de finanţări, sunt puşi într-o situaţie deosebit de dificilă şi am în vedere mai ales mediul privat", afirmă Dănilă.

"Fără îndoială că o creştere a dobânzii din partea BCE creează probleme celor îndatoraţi în euro. Ratele vor creşte şi acesta este un semnal negativ şi pentru şansele de ieşire din recesiune a economiei", spune analistul financiar Aurelian Dochia.

Analiştii grupului italian UniCredit consideră că majorarea dobânzii de către BCE va forţa şi băncile centrale din regiune să reacţioneze, pentru a evita ieşiri de capitaluri. Dochia spune că BNR se va vedea nevoită să reacţioneze mai devreme sau mai târziu la presiunile inflaţioniste de pe plan local, indiferent de ce va face BCE, deci să majoreze dobânda de la minimul istoric de 6,25% pe an. "BNR pare forţată să majoreze dobânda, deşi va amâna decizia, pentru că este conştientă de efectele negative pe care aceasta le are asupra economiei."