Cum a ajuns cel mai mare proprietar de teren agricol din lume sa aleaga Asia când concurenţii se duc in Africa

Autor: Gabriel Razi 08.03.2011

Compania de stat malaeziană, Felda Holdings, cel mai mare proprietar de teren agricol la nivel mondial, este interesată de achiziţia a 90.000 de hectare de teren în Indonezia, Cambodgia sau Myanmar, în vederea deschiderii de planaţii de cauciuc şi ulei de palmier, scrie publicaţia The Star.

Mişcarea Felda vine pe fondul creşterii cererii la nivel mondial pentru ulei de palmier şi cauciuc.

Sabri Ahmad, managing director al Felda, spune că au fost alese Indonezia şi Myanmar, după ce alte opţiuni au fost abandonate pentru moment ca urmare a instabilităţii politice.

"Unii ne cer să investim în Africa, însă vrem să intrăm pe această piaţă pentru început prin servicii de management, know-how sau comerţul cu input-uri agricole (îngrăşăminte, seminte n. red.) pentru că mulţi dintre marii jucători se înghesuie să investească în regiune", a explicat Ahmad pentru Reuters.

Strategia Felda este în contradicţie cu poziţiile altor mari jucători din agricultura asiatică. Companiile Wilmar sau Golden Agri Resources din Singapore şi Sime Darby, concurenţii de pe piaţa malaeziană ai Felda, investesc masiv în terenuri în vestul Africii.

Felda este cel mai mare propietar de terenuri agricole la nivel mondial, cu o suprafaţă de 880.000 de hectare, derulând afaceri de 3,8 miliarde de dolari în 2009. Compania are aproape 20.000 de angajaţi şi este unul dintre cei mai mari producători de ulei de palmier la nivel mondial. Felda controlează 8% din producţia de ulei de palmier la nivel mondial şi este prezentă în Statele Unite, Canada, Australia, Pakistan, China, Sri Lanka, Thailanda, Africa de Sud sau Franţa.

Sime Darby, concurentul direct în Malaezia al Felda, controlează 877.000 de hectare de teren şi derulează afaceri în agricultură, imobiliare, industrie, sectorul energetic sau în domeniul serviciilor medicale.