Banca Centrală Europeană pregăteşte mai multe majorări de dobândă, iar rata ar putea ajunge la 1,75%

Ziarul Financiar 09.03.2011

Neamţul Axel Weber, cel mai influent membru din conducerea Băncii Centrale Europene (BCE) după preşedintele Jean-Claude Trichet, a lăsat să se înţeleagă că dobânda la euro va creşte de cel puţin trei ori în acest an, în timp ce analiştii externi văd indicatorul la 1,75% la sfârşitul anului, de la minimul istoric de 1% din prezent, scrie Bloomberg.



Majorarea dobânzii de referinţă va atrage după sine si avansul EURIBOR, indicatorul în funcţie de care este stabilită dobânda creditelor în euro, care de obicei are o valoare mai ridicată decât dobânda BCE. Un alt motiv pentru care EURIBOR va creşte este reducerea lichidităţii din sistemul bancar pe măsură ce BCE se pregăteşte să retragă banii pe care i-a pompat în sistem în timpul crizei financiare.

Weber a afirmat că "nu aş face nimic pentru a corecta aceste aşteptări ale pieţei. Nu văd niciun motiv pentru a face în acest moment opinie separată faţă de aşteptările investitorilor cu privire la valorile viitoare ale dobânzii". În timp ce Trichet a spus că pasul spre majorarea dobânzii de referinţă nu este în mod necesar începutul unei serii de majorări, Weber l-a contrazis spunând că BCE pregăteşte "normalizarea" ratelor dobânzii, care au rămas la nivelul din timpul crizei.


Europa nu este pregătită

Totuşi, Europa nu este pregătită pentru majorarea dobânzii de referinţă a BCE, însă trebuie să o accepte. "Măsura BCE poate părea uşor deplasată pentru că economia nu şi-a revenit pe deplin în Europa. Din punctul de vedere al competitivităţii ţărilor, poate că prin această măsură Europa pierde. Însă ea este necesară pentru că inflaţia a explodat şi trebuie temperată", este de părere analistul economic Dragoş Cabat.

EURIBOR a continuat să crească de când Trichet a adus în discuţie pentru prima dată posibilitatea majorării dobânzi, indicatorul plasându-se ieri la 1,179% pe an, faţă de 1,09% cu o zi înainte de anunţ.
BCE este nevoită să majoreze dobânda din cauza inflaţiei, care se menţine peste pragul de 2% din decembrie. Luna trecută inflaţia anuală din zona euro a fost de 2,4%. "Este nevoie de o majorare succesivă a dobânzii pentru ţinerea în frâu a inflaţiei. Dar dacă vor înceta problemele din Orientul Mijlociu, poate dobânda nu se va majora foarte mult", este de părere Cabat.

Preţul aurului negru a atins cel mai înalt nivel al ultimilor 29 de luni, de 107 dolari pe baril, ca urmare a temerilor că importurile de petrol din Orientul Mijlociu şi nordul Africii ar putea avea de suferit dacă violenţele din regiune escaladează.

"Pieţele speră într-o reducere a preţului petrolului la 100 de dolari pe baril", a spus Weber, adăugând că "nu sunt întru totul de acord cu acest punct de vedere optimist. Există o veritabilă presiune asupra preţurilor pentru alimente şi energie."
BCE a estimat anul trecut că valoarea medie a inflaţiei în zona euro va atinge 2,3% în 2011 şi 1,7% în 2012, instituţia având drept ţintă a inflaţiei o valoare de sub 2%.

"Există e serie de elemente pe pieţele emergente care înrăutăţesc previziunile pe termen lung asupra inflaţiei", spune Weber, care luna trecută a ales să nu mai participe la alegerile pentru preşedinţia BCE, deşi era favorit. "Acest lucru trebuie să fie luat în calcul cât mai devreme. Eu văd presiuni considerabile asupra preţurilor."


Speriaţi de efectele secundare

Oficialii BCE sunt îngrijoraţi de efectele secundare ale creşterii preţurilor, şi anume, majorarea salariilor care ar putea declanşa spirala inflaţionistă.
Acest lucru este periculos pentru zona euro, în care redresarea economică de pe urma crizei din 2008 are loc la viteze diferite: Germania, cea mai puternică economie a Europei, are o creştere sănătoasă, pe când ţări precum Grecia, Irlanda şi Portugalia, lovite de criza datoriilor suverane, se chinuie să îşi ţină economiile pe plus.

Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza financiară din anul 2008, a spus că BCE riscă fiind atât de îngrijorată cu privire la presiunile inflaţioniste, deoarece slăbeşte recuperarea statelor vulnerabile din zona euro, crescând "prea devreme" costurile pentru credite. "Opinia mea este că BCE îşi face prea multe griji cu privire la inflaţie. Eu nu văd vreun risc semnificativ al celei de-a doua runde a efectelor inflaţiei", a spus Roubini.