Radu Georgescu obţine o finanţare de 4 mil. euro de la 3TS Capital Partners pentru Avangate

Autor: Magraon Andreea 09.03.2011

Radu Georgescu se află la a patra tranzacţie majoră de vânzare a unui pachet de acţiuni la o companie proprie către un gigant internaţional. Investiţia primită de la 3TS Capital Partners este parte a planurilor Avangate de listare la bursa americană NASDAQ.



Avangate, furnizor de soluţii şi servicii pentru distribuţia electronică de software, controlat de omul de afaceri Radu Georgescu (43 de ani), a obţinut o finanţare de 4 milioane de euro de la fondul de investiţii 3TS Capital Partners, care a preluat un pachet minoritar din cadrul companiei locale.

Aceasta este cea de-a doua mare tranzacţie în care este implicat Radu Georgescu în ultimele şase luni, după ce în octombrie anul trecut a vândut 83% din furnizorul de servicii de procesare a plăţilor online GeCad ePayment grupului sud-african Naspers, cu afaceri de 1,4 miliarde de euro în 2009. Reprezentanţii companiei nu au dat detalii cu privire la valoarea pachetului minoritar cumpărat de 3TS la Avangate.

Potrivit reprezentanţilor Avangate, inves­tiţia primită de la 3TS Capital Partners este parte a planurilor de listare la bursa NASDAQ, care rămâne ca obiectiv pentru 2015. Într-un interviu acordat ZF în octombrie, Georgescu a mai spus că ţinteşte pentru Avangate vânzări de 1 mld. $ până în 2015.

El susţine că Avangate este una dintre companiile din top cinci mondial în distribuţia electronică de software. Avangate avea la finele anului trecut o echipă de peste 72 de angajaţi în cele patru birouri din Amsterdam (Olanda), Mountain View (SUA), Taipei (Taiwan) şi Bucureşti. Compania intenţionează să mai angajeze în acest an 40 de persoane, echipa urmând să ajungă la 110 salariaţi.

În urma investiţiei, Daniel Lynch, managing partener al 3TS, va deveni membru în Consiliul Director al Avangate. Compania controlată de Radu Georgescu a lucrat pentru această tranzacţie cu firma de avocatură CMS Cameron McKenna şi cu compania de consultanţă şi audit PricewaterhouseCoopers (PwC).

Înfiinţat în 2007, 3TS este un fond de capital de risc susţinut de Cisco, cel mai mare producător de echipamente de reţea din lume. 3TS deţine pachetul minoritar la Avangate prin Fondul pentru Tehnologie în Europa Centrală şi de Est S.C.A. SICAR, cunoscut şi ca Fondul de Creştere 3TS Cisco. Suma de patru milioane de euro va fi folosită pentru extinderea operaţiunilor în America de Nord şi Europa şi pentru dezvoltarea de noi tehnologii pentru susţinerea bazei de clienţi a companiei, a declarat Carmen Sebe, CEO-ul Avangate.

Compania a fost desprinsă din GeCad ePayment înainte de tranzacţia cu Naspers şi este controlată de Radu Georgescu, prin firma Orbitview. Rezultatele pe 2009 ale companiei GeCad ePayment - afaceri de 2,4 milioane de euro şi profit brut de 0,7 milioane de euro, includ şi activitatea ePayment şi o parte din activitatea Avangate.

Potrivit reprezentanţilor companiei, Avangate - cu 1.500 de clienţi şi alţi 22.000 afiliaţi din domeniul software - a avut o evoluţie ascendentă, dublându-şi veniturile aproape în fiecare an.


Cine este 3TS Capital Partners

Fondul vizează investiţii în companii din domeniile tehnologie, media, comunicaţii şi farma din Europa Centrală şi de Est. Potrivit site-ului fondului de investiţii, 3TS mai deţine participaţii la operatorul de servicii medicale private Centrul Medical Unirea (CMU), care şi-a schimbat recent denumirea în "Regina Maria".
Investitorii din cadrul fondurilor 3TS, totalizând peste 200 de milioane de euro, includ printre alţii Cisco, fondul finlandez de investiţii Sitra, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi banca germană de investiţii KfW. 3TS Capital Partners este una dintre cele mai mari companii de investiţii financiare din Europa Centrală şi de Est şi are birouri în Bucureşti, Budapesta, Praga, Viena şi Varşovia.

Un "antreprenor în serie", cum îi place să se recomande, Radu Georgescu este unul dintre cele mai cunoscute nume din industria locală de IT&C. El se află la a patra tranzacţie majoră de vânzare a unui pachet de acţiuni la o companie proprie către un gigant internaţional. El a început de la zero în anii '90 cu o firmă care avea sediul într-un apartament din zona Piaţa Muncii din Bucureşti şi pe care a adus-o în 12 ani în centrul aten­ţiei pentru industria mondială IT&C prin tranzacţia cu Microsoft. În 2003 Georgescu a anunţat vânzarea tehnologiei pentru produsul de securitate IT Romanian Antivirus (RAV) către gigantul software Microsoft. Valoarea tranzacţiei a fost estimată în piaţă la 10 milioane de dolari, sumă care nu a fost confirmată niciodată.

A urmat vânzarea din 2007 a 11,7% din acţiunile producătorului local de software Gecad Technologies către compania americană Cisco. Principalul activ al firmei este un soft de mesagerie electronică denumit Axigen. Valoarea tranzacţiei a fost de 2 mil. euro şi a fost realizată printr-o majorare de capital, evaluând compania la 17 mil. euro.