Dobânda de bază la euro ar creşte la 1,75% până la sfârşitul anului

Ziarul Financiar 09.03.2011

Banca Centrală Europeană (BCE) va majora dobânda de câteva ori anul acesta, a declarat germanul Axel Weber, unul dintre cei mai influenţi membri ai conducerii instituţiei, scrie Bloomberg.

Astfel, Weber le dă dreptate investitorilor care văd dobânda de referinţă la o valoare de 1,75% la sfârşitul anului faţă de minimul istoric de 1% din prezent.

"Nu aş face nimic pentru a corecta aceste aşteptări ale pieţei", a declarat Weber, care până luna trecută era văzut drept viitorul preşedinte al BCE, înainte de anunţul-şoc că se retrage din cursa pentru una dintre cele mai importante funcţii din Europa.

Majorarea dobânzii de către BCE va atrage după sine şi creşterea EURIBOR, indicatorul în funcţie de care se calculează dobânzile creditelor în euro.

În prezent EURIBOR la trei luni se află la 1,18% pe an. În condiţii normale de piaţă, indicatorul are o valoare superioară dobânzii de referinţă stabilită de BCE şi în perioada următoare ar mai putea creşte şi ca urmare a retragerii de către instituţie a măsurilor de susţinere lansate în timpul crizei financiare.

"Asupra României, principalul efect este majorarea dobânzilor la creditele şi depozitele în euro", spune analistul economic Dragoş Cabat.