Concurenţa nu a aflat încă de ce cresc combustibilii

Autor: Carol Dan - Mediafax 09.03.2011

Conducerea Consiliului Concurenţei a solicitat Guvernului prelungirea terme­nului în care trebuie să finalizeze verificările privind creşterile preţului carburanţilor, perioadă în care va compara datele cu cele ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

"S-a cerut o extindere a perioadei, timp în care Consiliul Concurenţei caută ele­mente noi prin integrarea datelor cu cele pe care le are ANAF", au declarat ieri surse din Consiliu.
La 23 februarie, Guvernul a primit o infor­mare a Consiliului Concurenţei privind creş­terile de preţ la carburanţi, dar docu­mentul a fost considerat drept unul prea general de premierul Emil Boc, care a cerut refacerea materialului în maximum două săptămâni, respectiv până la 9 martie.

În luna ianuarie, ANAF a întocmit un raport privind producătorii şi distribuitorii de carburanţi, prezentat în premieră de Mediafax, în care se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificat pe par­cursul anului 2010.
OMV Petrom (SNP) a majorat marţi preţul benzinei şi al motorinei cu nouă bani pe litru, cel mai scump sortiment ajungând la 5,96 de lei pe litru. Rompetrol i-a urmat exemplul, iar ieri a majorat preţul cu nouă bani la benzină şi şase bani la motorină.

Compania a arătat, într-un comunicat, că majorarea preţurilor carburanţilor este determinată de evoluţia cotaţiilor interna­ţionale ale produselor petroliere şi că Pe-trom încearcă să menţină preţurile la unele dintre cele mai reduse niveluri din Uniunea Europeană.

Companiile petroliere din România explică de cele mai multe ori creşterile pre­ţurilor carburanţilor prin evoluţia cotaţiilor internaţionale ale petrolului şi prin competiţia de pe piaţa internă. Pe de altă parte, toate celelalte companii care distribuie carburanţi îşi orientează cotaţiile la pompă după cele ale OMV Petrom.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009 preţurile au fost majorate cu 13%.
De la începutul anului companiile petro­liere au scumpit carburanţii de şase ori, iar preţurile au urcat în medie cu 3,5%.