Apar semne timide de relansare a economiei. Comerţul şi construcţiile se mişcă însă greu

Autor: Claudia Medrega 09.03.2011

Luna ianuarie a adus veşti bune de la o serie de indicatori macro privind economia, industria şi consumul de energie anticipând mult aşteptatul trend ascendent. Însă semnalele de la comerţ şi construcţii nu sunt încă încurajatoare.



Industria a continuat să meargă cu motoarele turate, producţia industrială înregistrând în ianuarie o creştere de 10,6%. Menţinerea producţiei industriale pe creştere în termeni anuali s-a datorat în cea mai mare măsură cererii externe.

Firmele se împrumută din nou, ceea ce arată că au afaceri în creştere şi nevoie de finanţare. Pe de altă parte scăderea continuă a împrumuturilor acordate populaţiei afectează consumul şi lasă firmele locale fără piaţă de desfacere pentru produsele lor.

Bancherii au început din nou anul pe un ton optimist şi au venit cu promoţii la credite, dar tot ei admit că speranţele pentru revenirea cererii de finanţări din partea populaţiei se vor amâna probabil pentru a doua jumătate a anului.

Din comerţ şi construcţii, care au fost până în 2008 principalele motoare ale economiei, veştile nu sunt bune. Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a continuat să scadă în ianuarie, cu 5,6%, după doi ani de ajustări aproape continue. Notă discordantă face comerţul auto, care-şi continuă ascensiunea. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,2%.

De când a început criza în România, numeroşi antreprenori, manageri şi bancheri vorbesc despre încurajarea consumului privat ca soluţie a relansării economiei. Însă economiştii susţin că avansul consumului trebuie să fie ancorat în oferta internă, nu în importuri.

În ianuarie, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai scăzut decât în luna anterioară, când s-au acordat premii ocazionale ori s-au realizat producţii şi încasări mai mari. De asemenea, câştigul salarial mediu net din prima lună a acestui an a scăzut ca urmare a dificultăţilor salariale şi a concediilor fără plată.

Şomajul a continuat să scadă în ianuarie pentru a zecea lună consecutiv, ajungând la nivelul din vara anului 2008.



Venituri bugetare
Încasările bugetare au continuat ascensiunea în ianuarie, ajutate de creşterea sumelor colectate din TVA, aducând bugetul pe excedent pentru prima dată în ultimele 12 luni. Veniturile bugetare au totalizat în prima lună din acest an 14,6 mld. de lei, cu 3,6% peste nivelul sumelor colectate în ianuarie 2010. Excedentul bugetar a fost de 819,3 mil. lei, în timp ce în prima lună de anul trecut bugetul a avut un excedent de 15,3 mil. lei, nesemnificativ raportat la PIB.










Producţia industrială,
unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a continuat ascensiunea în ianuarie, conform aşteptărilor. Creşterea a fost de 10,6% comparativ cu aceeaşi lună din 2010, ca urmare a creşterilor înregistrate în industria prelucrătoare de 12,9%, în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică de 3,4% şi în industria extractivă de 0,6%. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare (15,3%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (14,1%), în industria bunurilor de capital (10,3%) şi în industria bunurilor de uz curent (6,1%). Notă discordantă a făcut industria energetică, care a scăzut cu 1,3%. Faţă de decembrie creşterea producţiei industriale a fost de 1%. La sfârşitul anului trecut, producţia industrială a adus o surpriză plăcută accelerând, după ce în lunile anterioare dăduse semne de oboseală. Menţinerea producţiei industriale pe creştere în termeni anuali s-a datorat în cea mai mare măsură cererii externe.


Comerţul
nu a venit cu veşti bune nici la începutul lui 2011, după doi ani de scăderi aproape continue. Anul trecut, doar în iunie s-a înregistrat o uşoară creştere comparativ cu aceeaşi lună din 2009. Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia celui cu autovehicule, a scăzut în ianuarie 2011, faţă de prima lună a anului 2010, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 5,7% şi respectiv cu 5,6%. Diminuarea a fost determinată de scăderea comerţului cu carburanţi pentru autovehicule în magazine specializate (-15,4%), a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-7,9%) şi vânzărilor de produse nealimentare (-0,9%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în ianuarie cu 10,7% ca serie brută şi cu 7,7% în serie ajustată sezonier, comparativ cu aceeaşi lună din 2010. Faţă de decembrie 2010, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut ca serie brută cu 24,3% şi a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,6%. Calculul volumului cifrei de afaceri din comerţ prin ajustarea la numărul de zile şi sezonalitate este o metodă recomandată de regulamentele europene pentru indicatorii pe termen scurt, prin care se corectează unele efecte temporare şi se elimină valorile extreme.


Soldul împrumuturilor acordate populaţiei a înregistrat o scădere în termeni reali cu 5,6% anul trecut şi a atins 102 miliarde lei (circa 24 mil. euro) la sfârşitul lunii decembrie, iar declinul s-a accentuat comparativ cu un minus de doar 3,6% în 2009. Scăderea s-a datorat în principal restrângerii creditului de consum, care s-a prăbuşit cu 18% în termeni reali, până la 64 miliarde lei. Împrumuturile pentru companii au scăzut doar marginal cu circa 0,4% în termeni reali. Soldul creditelor pentru companii s-a majorat în termeni nominali cu aproximativ 7,5 miliarde lei, până la 105 miliarde lei, creştere care nu a putut acoperi însă rata inflaţiei de aproape 8% în 2010.

Rata şomajului
a scăzut în ianuarie la 6,74%, pentru cea de-a zecea lună consecutiv, ajungând aproape la nivelul din luna august a anului 2008 (când era de 6,6%), potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. În România există 614.976 de şomeri, cu aproape 15.000 mai puţini decât la sfârşitul anului trecut, numărul fiind în scădere cu peste 126.000 de persoane faţă de ianuarie 2010. Rata şomajului de la sfârşitul lunii ianuarie a fost cu 0,13 puncte procentuale mai mică decât cea din decembrie 2010 şi cu 1,38 puncte procentuale mai mică decât cea din ianuarie 2010. Potrivit ANOFM, scăderi ale ratei şomajului s-au înregistrat în 28 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, cele mai importante fiind în Vâlcea, Caraş-Severin, Prahova, Călăraşi şi Braşov. În Bucureşti, rata şomajului a scăzut cu 0,1 puncte procentuale.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în ianuarie cu 10,2% faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, şi cu 8,5% ca serie brută. Pe elemente de structură s-au înregistrat reduceri la lucrările de construcţii noi (18,1%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (3,3%). În schimb, lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 6,5%. Pe obiecte de construcţii s-au înregistrat scăderi atât la clădirile nerezidenţiale (13,9%) şi la construcţiile inginereşti (13%), cât şi la clădirile rezidenţiale (1,1%). Comparativ cu decembrie 2010, în prima lună a anului volumul lucrărilor de construcţii a înregistrat o scădere cu 6,3%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Dobânzile percepute de bănci la creditele noi în lei acordate populaţiei au scăzut cu peste patru puncte procentuale în ultimul an datorită reducerilor agresive de dobândă operate în prima jumătate a lui 2010. În cazul companiilor, costul mediu al creditelor a coborât cu 4,5 puncte procentuale în 2010 şi a scăzut în premieră la o singură cifră. În ianuarie, dobânda medie la creditele în lei acordate companiilor ajungea la 9,25% pe an.
Dobânzile la creditele în euro se situau în ianuarie la un nivel comparativ cu cel înregistrat în perioada corespunzătoare a anului trecut, în condiţiile în care dobânzile plătite de companii au oscilat în acest interval de timp între 5% şi 6% pe an, iar cele plătite de populaţie au urcat până la 7% pe an la jumătatea lui 2010 pentru ca ulterior să revină spre 5,5% pe an. La sfârşitul lui ianuarie, dobânda medie la creditele noi în euro pentru populaţie ajungea la 5,57%, iar în cazul companiilor costul mediu ajungea la 5,39% pe an.


Câştigul salarial
mediu nominal net a scăzut în ianuarie cu 0,1% comparativ cu aceeaşi lună din 2010, la 1.424 lei. Cea mai mare valoare s-a înregistrat în activităţile de servicii în tehnologia informaţiei, de 3.430 de lei, iar cea mai mică în hoteluri şi restaurante, de 847 de lei. În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de decembrie 2010. Astfel, în învăţământ câştigul salarial mediu net a crescut cu 11,1%, în sănătate şi asistenţă socială cu 6,8%, iar în administraţia publică cu 6,3%. Comparativ cu luna iulie 2010 (când s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază), câştigul salarial mediu net din ianuarie 2011 a crescut cu 17,5% în administraţia publică, cu 16,2% în învăţământ, respectiv cu 11,7% în sănătate şi asistenţă socială.