Inflaţia mare din februarie schimbă scenariul analiştilor Raiffeisen: BNR va menţine dobânda la 6,25%, leul se va aprecia

Autor: Liviu Chiru 10.03.2011

BNR are şanse foarte mici să mai atingă ţinta de inflaţie de 3% stabilită pentru anul acesta şi va ţine dobânda-cheie la leu la nivelul de 6,25% pentru a ancora aşteptările inflaţioniste, tolerând în paralel o apreciere mai puternică a leului, consideră analiştii Raiffeisen Bank.

"Creşterea preţurilor din ultimele luni a fost surprinzător de mare, şocurile din partea ofertei (scumpirea alimentelor şi combustibililor) fiind principalii factori de accelerare a inflaţiei. În aceste circumstanţe, prognoza băncii centrale din februarie pentru o inflaţie de 3,7% la sfârşitul anului pare foarte optimistă. Vedem riscuri importante ca inflaţia să rămână la sfârşitul anului şi peste nivelul anticipat de noi, de 4,5%", spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

BNR are pentru anul acesta o ţintă oficială de inflaţie de 3%, încadrată într-un interval de plus/minus un punct procentual. Inflaţia anuală a urcat în februarie la 7,6%, de la 7% în ianuarie.

"În perioada următoare este posibil ca dobânzile să fie mai mari decât am anticipat. Ne aşteptam ca BNR să reducă gradual dobânda-cheie în partea a doua a anului, de la 6,25% la 5,75% pe an. Şansele pentru o asemenea mişcare par acum apropiate de zero", spune Dumitru.

El afirmă că o apreciere a leului în perioada următoare este cel mai probabil scenariu. În prognozele precedente, Raiffeisen indica un nivel de 4,25 lei pentru un euro în iunie, respectiv 4,2 lei/euro în septembrie. Dealerii au suspectat de altfel că apreciere din ultima lună a leului a fost alimentată de intervenţiile discrete ale BNR.
În paralel, Raiffeisen şi-a modificat recomandarea pentru investitori în privinţa titlurilor de stat româneşti de la "cumpără" la "menţine", ceea ce indică temeri privind posibile creşteri ale randamentelor.