Europa s-a săturat de agenţiile americane de rating

Autor: Livadariu Andreea 10.03.2011

George Papaconstantinou, ministrul de finanţe al Greciei, a solicitat Uniunii Europene să ia măsuri împotriva agenţiilor de evaluare financiară, după ce agenţia americană Moody's a redus cu trei trepte calificativul Greciei, scrie AFP.

"Ultima retrogradare a ratingului Greciei este reprezentativă mai degrabă pentru modul în care agenţiile distorsionează motivările şi nu pentru situaţia reală a Greciei", a afirmat Papaconstantinou, solicitând ca această problemă să fie discutată la întâlnirea Eurogrupului, programată mâine la Bruxelles.

Moody's a anunţat la începutul acestei săptămâni că a scăzut ratingul de credit al Greciei, motivând că există şanse de 20% ca guvernul elen să ia măsura iminentă a restructurării datoriilor. Decizia agenţiei de evaluare financiară a lovit indirect Portugalia, despre care tot mai mulţi se aşteaptă să ceară un ajutor extern de la Uniunea Europeană şi FMI.

Grecia a primit în luna mai a anului trecut de la Uniunea Europeană şi FMI un ajutor financiar ca parte a unui program de asistenţă, în valoare de 110 miliarde de euro.