Persoanele care nu plătesc trei luni consecutiv contribuţia la pensii pot pierde asigurarea

Autor: Mediafax 10.03.2011

Persoanele care nu plătesc trei luni consecutiv contribuţia la pensii pot pierde asigurarea socială, asigurătorul având în acest caz posibilitatea să rezilieze contractul, după notificarea asiguratului, potrivit unui proiect de hotărâre privind normele de aplicare a Legii pensiilor.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a suspus dezbaterii publice proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Proiectul de act normativ prevede că venitul asigurat înscris în contractul de asigurare socială, la care se datorează contribuţia de asigurări sociale, este ales de persoana interesată. Venitul asigurat poate fi modificat, la solicitarea asiguratului, prin încheierea unui act adiţional la contractul de asigurare socialǎ.

Documentul mai stabileşte că, în situaţia nerespectării termenului de plată a contribuţiei de asigurǎri sociale, vor fi calculate dobânzi şi penalităţi de întârziere aferente. Citiţi mai mult despre sancţiunile pentru persoanele care nu plătesc trei luni consecutiv contribuţia la pensii pe www.mediafax.ro