Rafo Oneşti iese din insolvenţă după cinci ani

Autor: Roxana Pricop 10.03.2011

Curtea de Apel Braşov a decis irevocabil să menţină decizia tribunalului de închidere a procedurii de reorganizare judiciară a Rafo Oneşti (simbol bursier RAF). Compania este deţinută de omul de afaceri rus Iakov Goldovski şi a intrat în insolvenţă în anul 2004, dată la care era cel mai mare datornic la stat.

Decizia Curţii de Apel vine după mai bine de şase luni de la hotărârea luată de Tribunalul Braşov care a dispus închiderea procedurii de reorganizare judiciară. Rafo Oneşti a reuşit să iasă din insolvenţă chiar dacă compania nu mai are activitate din anul 2008, moment în care rafinăria a fost închisă în vederea modernizării. Odată ieşită din insolvenţă, compania poate accesa credite bancare pentru modernizarea rafinăriei.

În 2007, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a ridicat gajul instituit asupra acţiunilor rafinăriei, după ce a constatat că acţionarul majoritar, Petrochemical Holding Viena, şi-a respectat investiţiile asumate prin contractul de privatizare. Acţiunile Rafo Oneşti se tranzacţionează la categoria necotate a Bursei de Valori Bucureşti şi la ultimul preţ, de 0,8 lei, compania are o capitalizare de 720,3 mil. lei.