Un sfert din acţiuni au triplat banii pe Bursă în ultimii doi ani. Vezi care este topul creşterilor

Autor: Andrei Chirileasa 10.03.2011

Acţiunile companiei de foraj Dafora Mediaş (DAFR), controlată de Gheorghe Călburean, au înregistrat cea mai mare creştere de la minimele din februarie 2009, înmulţind de şase ori banii investitorilor în ultimii doi ani.



Titlurile producătorului de compo­nente auto Compa Sibiu (CMP) se situează pe poziţia a doua în clasamentul randamentelor, cu un avans de 499% în perioada 25 februarie 2009 - 9 martie 2011, urmate de acţiunile constructorului de conducte magistrale Condmag Braşov (COMI) cu 435%, şi de titlurile Broker Cluj (BRK) şi SIF Moldova (SIF2), ambele cu creşteri de peste 420%.

Aproape jumătate din cele 69 de acţiuni listate pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în urmă cu doi ani au înregistrat creşteri de peste 100% până în prezent, iar un sfert dintre ele au oferit câştiguri peste cele ale indicelui BET, care a consemnat un avans de 210% faţă de minimul atins pe 25 februarie 2009.

Investitorii care ar fi avut curajul şi inspiraţia de a investi atunci în oricare dintre aceste acţiuni ar fi putut să-şi dubleze sau chiar tripleze banii într-un singur an, având în vedere că trendul pozitiv de pe Bursă s-a oprit în aprilie 2010, după care piaţa a intrat într-o perioadă de evoluţii laterale şi puţine acţiuni au mai avut creşteri importante.

La sfârşitul lui februarie 2009 puţini erau însă investitorii care s-ar fi încumetat să mai vină cu bani pe Bursă, în condiţiile în care majoritatea celor care mai rămăseseră în piaţă după un an 2008 dezastruos erau dispuşi să vândă la orice preţ şi să uite pentru totdeauna de experienţa pe piaţa de capital. Presiunea la vânzare era întreţinută şi de fondurile străine de investiţii, care îşi lichidau poziţiile considerate riscante sub presiunea propriilor investitori. Privind înapoi, acela era cel mai prost moment posibil pentru vânzare, în condiţi­ile în care multe acţiuni şi-au atins atunci minimele ultimilor şase ani, în schimb era momentul perfect pentru cumpărare.

Printre cei care au pariat atunci pe acţiuni se numără fraţii Cristescu, care au cumpărat peste 5% din Dafora chiar în perioada februarie-martie 2009. Compania ajunsese să fie evaluată atunci la 5 mil. euro, deşi avea afaceri de 50 mil. euro, iar Marius şi Emil Cristescu au plătit mai puţin de 300.000 de euro pe un pachet care valorează în prezent 1,6 mil. euro.

Pariul pe o acţiune precum Dafora sau Compa s-ar fi putut dovedi riscant, având în vedere că aceste companii sunt cu capital majoritar românesc şi dependente de creditele bancare, iar băncile îngheţaseră complet creditarea în acea perioadă, toată lumea ţinea de cash, iar procesele de insolvenţă se ţineau lanţ. De altfel, chiar Dafora s-a confruntat la începutul lui 2009 cu cereri de insolvenţă din partea unor debitori, ceea ce era suficient în acel moment pentru a alunga potenţialii investitori.

Un pariu în acel moment putea avea rezultate nedorite, un exemplu în acest sens fiind retailerul IT&C Flamingo International (FLA) la care omul de afaceri Dan Adamescu a cumpărat în februarie 2009 un pachet de circa 20% din acţiuni cu o investiţie de aproape 1 mil. euro. Flamingo a intrat în insolvenţă la finele lui decembrie 2009, acţiunile companiei fiind şi în prezent suspendate de la tranzacţionare pe Bursă, în timp ce acţionarii au puţine speranţe de a mai recupera ceva.

Un investitor nu ar fi avut nevoie însă să-şi asume riscuri prea mari la începutul lui 2009 pentru a obţine câştiguri însemnate. Investiţia în companiile lichide, precum SIF-urile, Petrom sau BRD ar fi fost destul de sigură, chiar şi în con­d­i­ţiile de incertitudine de atunci, iar majoritatea acţiunilor lichide se află în topul randamentelor.

De exemplu, 1.000 de lei plasaţi în acţiuni SIF Moldova ar fi adus în doi ani un profit de 4.200 de lei. SIF Moldova ajunsese în februarie 2009 să fie evaluată la 33 mil. euro, echivalentul a 5% din capitalizarea BRD de la acea dată, în condiţiile în care pe lângă participaţia de la BRD, SIF2 mai deţine pachete de acţiuni valoroase la BCR, Banca Transilvania şi în zeci de alte companii.

Chiar şi după aceste creşteri spectaculoase, multe dintre acţiunile de pe Bursă sunt încă departe de nivelurile la care se tranzacţionau la în­ce­putul lui septembrie 2008, înainte de prăbu­şirea băncii americane Lehman Brothers, care a declanşat criza financiară mondială. De exemplu, acţiunile Dafora sunt în prezent cu 44% sub nivelul de la 9 septembrie 2008, iar cele ale SIF Moldova şi BRD sunt cu 14% sub cotaţiile de atunci.