Inflaţia mare din februarie este o veste neplăcută

Autor: Claudia Medrega 10.03.2011

Cresterea preţurilor de consum cu aproape 0,8% în februarie a fost o "veste neplăcută" spune Cristian Popa, viceguvernatorul BNR responsabil de politica monetară.

"Condiţiile monetare din perspectiva momentului de faţă rămân adecvate. Va trebui să avem o nouă prognoză de inflaţie şi să vedem în momentul respectiv dacă este nevoie de o adecvare a acestor condiţii monetare în sens larg", a spus Popa. Prognoza BNR din februarie indica o inflaţie de 3,7% la sfârşitul anului, însă acum analiştii o cataloghează drept prea optimistă. După saltul preţurilor din februarie, inflaţia anuală a urcat la 7,6%. BNR menţine dobânda-cheie la leu la 6,25% pe an din mai anul trecut, când inflaţia era sub pragul de 5%. Majorarea TVA din vara trecută de la 19% la 24% a inflamat preţurile, iar în ultimele luni au apărut presiuni importante de scumpire a alimentelor şi combustibililor, pe fondul creşterii cotaţiilor pe bursele internaţionale.

"Există efecte de bază care trebuie citite la justa lor valoare sau amploare. Văd la BNR şi la analişti o convingere similară şi acest lucru trebuie să încurajeze: că în a doua parte a anului sunt şanse mari ca inflaţia să coboare semnificativ faţă de valorile în jurul cărora va osocila până în iulie, prin dispariţia efectului creşterii TVA."