Scumpire de 50% la cartofi într-un an, o piaţă de 1,4 mld. euro

Autor: Gabriel Razi 10.03.2011

În ultimele 12 luni preţul pentru un kilogram de cartofi a crescut în medie cu 50% din cauza scăderii importurilor, condiţiilor meteo neprielnice şi reducerii numărului de cultivatori. Românii consumă anual circa 3 mil. tone de cartofi, care la 2 lei kilogramul înseamnă 6 mld. lei (1,4 mld. euro).



Valeriu Tabără, ministrul agriculturii şi dezvol­tării rurale, a declarat că avansul se datorează "unor probleme tehnice".

"Culegem nişte roade ale celor care au importat fără cap şi fără gândire clară, au importat inclusiv agenţi patogeni", susţine Tabără, citat de Mediafax.

În primele 11 luni ale anului trecut România a importat 53.000 de tone de cartofi, în valoare de 9,5 milioane de euro. Exporturile s-au ridicat în aceeaşi perioadă la 19.000 de tone, în valoare de 1,8 milioane de euro, conform Institutului Naţional de Statistică (INS).

Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Cres­cătorilor de Cartofi din România (FCCR), estimează că producţia de cartofi de anul trecut a României acoperă doar o treime din cantitatea cerută de piaţa internă.

"Nevoia de cartofi se ridică la 3 milioane de tone pe an în ţara noastră, iar anul trecut

s-au produs mai puţin de un milion de tone", spune Ioan Benea. În bani producţia internă de cartofi se ridică la 2 miliarde de lei (circa 500 de milioane de euro).

Benea precizează că România nu are producători industriali de cartofi şi că numărul plantaţiilor mari este redus.

"Sunt zece producători mari în România, cea mai mare plantaţie de cartofi are puţ peste 200 de hectare", spune Benea.

În primele 11 luni ale anului trecut, cele mai mari preţuri la cartofi au fost înregistrate în judeţele Teleorman (2,25 lei/kg), Cluj (2,25 lei/kg) şi Argeş (2,16 lei/kg), în timp ce judeţele cu cele mai mici preţuri au fost Mureş (1,46 lei/kg), Satu Mare (1,48 lei/kg) şi Maramureş (1,55 lei/kg) conform Institutului Naţional de Statistică (INS).

În 2009, în Teleorman un kilogram de cartofi se vindea în medie cu 1,16 lei/kg, în Cluj cu 1,26 lei/kg şi în Argeş cu 1,28 lei/kg, conform INS.


Importurile au ţinut preţurile jos

Producătorii români au avut de suferit în anii trecuţi ca urmare a importurilor din vestul Europei, însă acestea s-au redus anul trecut ca urmare a scăderii producţiei totale din cauza condiţiilor meteo neprielnice, explică Ioan Benea situaţia preţurilor mici din trecut.

"În anii trecuţi am vândut sub costuri, ca urmare a importurilor de cartofi cu preţuri mai mici din Polonia şi Germania. Producţia de cartofi la nivelul Europei s-a redus anul trecut, de aceea s-au micşorat şi importurile", spune preşedintele FCCR.

Producătorii de cartofi din România asistă neputincioşi la valul de importuri de cartofi care ajung pe rafturile hipermaketurilor, neputând concura cu preţurile oferite de marii producători europeni. Fermele de cartofi din Polonia, Germania sau Olanda obţin randamente cuprinse între 20 şi 40 de tone pe hectar, în timp ce de pe plantaţiile de cartofi din România se recoltează 12-15 tone pe hectar, conform Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie din cadrul ONU (FAO).

Informaţiile FAO sunt susţinute şi de Benea, care este de părere că fermele din vestul Europei produc performant.

"Randamentele în Uniunea Europeană sunt duble faţă de cele din România pentru că producătorii europeni folosesc sisteme de irigaţii şi de fertilizare", spune Benea.

Pe de altă parte, mari producători de cartofi precum Rusia, Ucraina, China şi India au redus semnificativ exporturile ca urmare a creşterii cererii interne sau ca o consecinţă a producţiei reduse determinată de condiţiile meteo neprielnice de anul trecut.

China, Rusia şi India sunt cei mai mari producători de cartofi la nivel mondial, cultivând împreună mai mult de 130 de milioane de tone anual. Aproape o treime din întreaga producţie de cartofi la nivel mondial este recoltată din China şi India, conform datelor FAO.

Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Crescăto­rilor de Cartofi, spune că India şi China nu mai exportă cartofi pentru că trebuie să satisfacă cererea internă.

"Fenomenul are loc şi în străinătate, ca urmare a modificării preferinţelor consuma­torilor. China şi India nu mai exportă cartofi pentru că acum consumă întreaga producţie internă", spune Ioan Benea.

Rusia, care este unul dintre cei mai mari consumatori de cartofi la nivel mondial, cu 130 kg/capita, dar şi unul dintre cei mai mari exportatori, a stopat livrările către Europa şi chiar a recurs la importuri din Scoţia sau India pentru a putea satisface cererea internă. Analiştii estimează că diferenţele între producţia de cartofi a Rusiei şi cerere se ridică la patru milioane de tone. În aceste condiţii preţul pentru o tonă de cartofi a atins în Rusia pragul de 300 de euro în primele luni ale acestui an.

Preţurile vor continua să crească

Preţurile îşi vor continua avansul până la jumătatea acestui an, fiind puţin probabil să aibă loc scăderi semnificative de preţ ca urmare a perspectivelor pesimiste pentru producţia din acest an, estimează Ioan Benea.

Nicolae Vulcu, reprezentantul Institutului de Cercetare şi Dezvoltare a Cartofului din România (ICDCR), spune că este greu de previzionat nivelul producţiei de cartofi din acest an, o imagine clară fiind posibilă doar în a doua jumătate a anului.

"Este greu de făcut o previziune dacă nu se ştie nivelul producţiei. La sfârşitul lunii septembrie vom şti exact dacă producţia a fost influenţată de condiţiile meteo", explică Vulcu.